UCI legt Miguel Ángel López schorsing van 4 jaar op wegens dopinggebruik

De Colombiaan zal er al 34 zijn wanneer hij terug mag koersen.

Lopez

Miguel Angel Lopez kreeg woensdag van de UCI te horen dat hij voor vier jaar geschorst is. Het anti-dopingtribunaal van de Internationale Wielerunie is van oordeel dat er genoeg bewijzen zijn dat de 30-jarige Colombiaan tijdens de Giro d'Italia van 2022 het verboden middel menotropine heeft gebruikt en in zijn bezit had.

Lopez liep een eerste keer tegen de lamp in juli 2022. Hij werd toen op de luchthaven van Madrid gearresteerd omdat zijn naam genoemd werd in 'Operacion Ilex', een onderzoek van de Spaanse Guardia Civil en de Spaanse anti-dopingorganisatie naar de controversiële dokter Marcos Maynar.

Zijn toenmalige ploeg Astana Qazaqstan besliste om hem voorlopig op non-actief te zetten. Die schorsing werd even later opgeheven, maar in december 2022 werd Lopez ontslagen nadat er nieuwe bewijzen van zijn dopinggebruik waren opgedoken.

Team Medellín

Lopez vond onderdak bij het continentale Team Medellín en won het daaropvolgende seizoen de ene na de andere koers, weliswaar twee niveau's lager. In de Vuelta a San Juan verraste hij door Remco Evenepoel & co te kloppen.

Lopez bleef altijd zijn onschuld uitschreeuwen, maar kreeg in juli 2023 een nieuwe domper te verwerken. De UCI besliste om hem voorlopig te schorsen. Intussen sleepte hij zijn voormalige werkgever voor de rechter en werden hij en zijn gezin het slachtoffer van een urenlange kidnapping en beroving.

Geschorst tot juli 2027

Op 10 mei was er een klein lichtpuntje in zijn dopingzaak. het TAS oordeelde dat het dopinggebruik niet kan bewezen worden. Drie weken later volgt alsnog de genadeslag. De Colombiaanse klimmer is tot 24 juli 2027 geschorst. Hij heeft één maand de tijd om beroep aan te tekenen bij sporttribunaal TAS.

Nieuws
  • Cor Vos