🎥 Olav Kooij sprint naar eerste ritzege in Giro, aanval Narváez strandt net voor de streep

Olav Kooij (Visma - Lease a Bike) heeft Jonathan Milan geklopt in de negende etappe van de Giro d'Italia

Kooij

Daags voor de rustdag kregen de renners in de Giro d'Italia een geaccidenteerde etappe met finish in Napels voorgeschoteld. Op papier leek een massasprint het meest logische scenario, tenzij de vier korte klimmetjes in de finale vuurwerk zouden opleveren.

Het was Julian Alaphilippe die op 27 kilometer van de finish de koers in brand probeerde te steken. Nicola Conci vergezelde hem. De twee gingen op en over de twee vroege vluchters. Even later maakten Askey, Ewen en Vermaerke de oversteek.

In het peloton haakte Tim Merlier bergop af. De Belgische topsprinter kampt nog met de gevolgen van zijn valpartij in de individuele tijdrit (zijn linkerkant ligt open) en ging dus niet mee sprinten om de overwinning.

Alaphilippe trok een tweede keer ten aanval en kreeg deze zijn landgenoot Ewen mee. Die laatste werd op 9 kilometer van de finish ingerekend door het peloton. Alaphilippe spartelde nog tot Narvaez op 7.5 kilometer van de streep op en over de tweevoudige wereldkampioen ging.

Narvaez leek op weg naar een knappe solozege, maar de arme Ecuadoraan werd op de hielen gezeten door een jagend peloton en werd pas op 50 meter van de streep ingelopen. Olav Kooij trok vervolgens aan het langste eind. De 22-jarige Nederlander klopte Jonathan Milan en Juan Sebastian Molano. Het is zijn eerste ritzege in een grote ronde. Bericht wordt aangevuld...

Morgen mogen de renners voor het eerst een dagje rusten. Pogacar doet dat in de roze trui én de bergtrui. Jonathan Milan leidt op de rustdag het puntenklassement en de witte jongerentrui is in handen van Cian Uijtdebroeks. In het algemene klassement bedraagt de kloof tussen Pogacar en zijn dichtste belager Daniel Felipe Martínez 2'40".

Nieuws
  • Cor Vos