Winterweer in de Giro: mogelijk stop-en-go-verkleedsessie op de Umbrailpas

Er wordt vandaag heel slecht weer verwacht in de Giro. Op hoogte gaat het misschien wel sneeuwen. De organisatie neemt bijzondere maatregelen. 

wielrenners tussen de sneeuwmuren

Enige tijd geleden spraken we Johan van der Velde over zijn legendarische sneeuwrit in de Giro van 1988. Op de Gavia zei hij zich 'een ellendig hoopje mens' te voelen. De kans bestaat dat de renners zich vandaag in de Giro weer zo gaan voelen. Het is namelijk pokkeweer in de Alpen.

Hele dag regen/sneeuw

De organisatie moest al ingrijpen in de rit van vandaag. De laatste kilometers naar de top van de Stelvio moesten namelijk eerder al geschrapt worden vanwege lawinegevaar en kapotte wegdelen.

Daarop toverde de RCS een omweggetje via de Umbrailpas uit de hoge hoed (de renners nemen dan een afslag zo'n drie kilometer voor de top van de Stelvio vanuit Bormio). Maar ook die ligt op zo'n 2300 meter hoogte.

En als het dan slecht weer is, wordt het al snel bar en boos. Vandaag wordt het op de top van de Umbrail niet warmer dan 3 graden en regent/sneeuwt het de hele dag.

Stop-verkleed-en-go

Dat is geen goed nieuws voor het peloton. De rennersvakbond (CPA) en de organisatie van wielerploegen (AIGCP) vroegen gisteravond dan ook om een spoedbijeenkomst met de organisatie. Daarin is het extreme weather protocol in werking gesteld voor de rit van vandaag.

In de praktijk betekent dit dat er exrta teamauto's in koers zijn die de renners kunnen helpen en er ook regenjackies en warme kleding vanuit andere auto's aangegeven kan/mag worden als de renners daar om vragen.

Die mogelijkheden staan al vast. Een andere mogelijke maatregel gaat in wanneer de condities nog verslechteren gedurende de rit. Dan zal op de Umbrailpas, na 50 kilometer koers, namelijk een parkeerzone worden ingericht waar renners zich snel even kunnen omkleden en warme kleding aan te doen. Een soort stop-verkleed-en-go dus.

In dat geval zal de koers drie minuten worden stilgelegd voor iedere renner die bovenkomt op de Umbrail. Als uiterste mogelijkheid kan de koers ook helemaal geneutraliseerd worden tot het moment dat het weer veilig wordt geacht om verder te koersen.