Karsten Kroon over statement Pogacar: 'Ik begrijp dat hij er geen energie aan wil verspillen, maar vind het ook een beetje lafjes'

Na een hoop gesteggel besloot de organisatie van de Giro d'Italia de start niet boven in Livigno te leggen, maar onder aan de klim. 

Pogacar

De renners weigerden te starten en de afdaling vanuit Livigno te nemen vanwege de sneeuwval en het gevaar dat daarmee gepaard zou gaan. 20 van de 22 ploegen wilden alleen koersen als de start onder zou liggen. De organisatie ging na lang gesteggel uiteindelijk overstag.

Tadej Pogacar hield zich enigszins op de vlakte over het besluit. "Vanuit het hotel, op 1900 meter, zag ik al sneeuwvlokken. Als je dan nog zeshonderd meter hoger gaat, heb je waarschijnlijk een pak sneeuw. Het is behoorlijk gevaarlijk om dan af te dalen."

"Het is niet ideaal om van 2500 meter af te dalen in de sneeuw, waarna je ook nog op hoge snelheid door de vallei moet rijden. Ik denk dat het behoorlijk gevaarlijk is, ook voor de gezondheid. Maar we zullen zien wat ze beslissen, of ze willen dat we koersen. Ik kan ook koersen, als ze dat willen."

Lafjes

Pogacar zelf leek er niet enorm mee te zitten. "Het is shit om bij nul graden en in de regen te rijden, maar het zou niet de eerste keer zijn. Maar als je zo lange klimmen hebt, dan weet je nooit wat er kan gebeuren. Ik ben niet degene om te beslissen, maar de meerderheid was het ermee eens om te starten na de Umbrailpas en de rit in te korten, maar de finish wel hetzelfde te houden.”

Commentator Karsten Kroon vertelde bij Eurosport dat hij het een beetje een lafjes statement vond van de leider. "Ik vind het een beetje laf. Ik begrijp het ook wel. Hij zegt het ook: ik ben niet degene die het beslist. Dat klopt ook. Hij is niet degene die dat moet doen, maar het is wel fijn dat hij in elk geval zijn collega’s steunt."

Maar Kroon zegt het ook te begrijpen. "Als je daar eenmaal een duidelijk statement in maakt... Zeker als Pogacar zijnde. Hoge bomen vangen veel wind. Als hij iets kritisch zegt bij een journalist, dan staan ze op een gegeven moment allemaal voor zijn neus. Dan begint het hele circus. Hij heeft geen zin om daar energie aan te spenderen. Ik begrijp het wel, maar vind het toch een beetje laf."

Nieuws
  • Cor Vos