Tadej Pogacar weet van geen ophouden: veelvraat boekt op zijn dooie akkertje vijfde ritzege in Giro d'Italia

En weer een ritzege voor Tadej Pogacar in de Giro d'Italia. In een verregende en verkorte rit liet de leider andermaal iedereen zijn hielen zien.

Pogacar

Door het slechte weer werd lang gesteggeld over de plek waar de renners zouden starten. De organisatie wilde starten hoog in Livigno, maar dat zagen de renners niet zitten. Uiteindelijk ging de organisatie overstag en werd de etappe ingekort. Davide Ballerini, Julian Alaphilippe, Andrea Piccolo en Mirco Maestri trokken op het vlakke ten aanval, maar kregen nooit heel veel ruimte.

Movistar Team had desondanks de nodige plannen en nam gedecideerd de leiding in het peloton. De Spaanse ploeg ging ook vol aan op de slotklim en had Pelayo Sánchez even eerder vooruit gestuurd. In jacht op eenzame leider Alaphilippe, die nog een voorsprong had van ruim één minuut.

De Spaanse ploeg speelde Sánchez echter niet uit, want ze wilden een gooi doen naar de ritzege met Einer Rubio, die bovendien nog negende in het algemeen klassement staat. Het grootste slachtoffer van de tempoversnelling van Movistar was Romain Bardet. Het wachten was vervolgens op een aanval van Rubio, maar in plaats daarvan trok juist Sánchez weer door. De Spanjaard kreeg alleen te maken met pech.

Majka versnelt

Alaphilippe weerde zich ondertussen kranig en was als eerste boven op de voorlaatste beklimming. Eén probleem: de laatste vijf kilometers waren nog behoorlijk zwaar. Van Movistar was geen sprake meer in de groep met favorieten, waardoor UAE Team Emirates van leider Pogacar het heft in handen had genomen.

Alaphilippe werd als eerste bijgehaald door de eerder ontsnapte Giulio Pellizzari, Ewen Costiou en Cristian Scaroni, maar in de groep van favorieten versnelde ook Rafal Majka en dus leek het haast een zekerheid dat Pogacar een vijfde ritzege zou gaan boeken deze Giro d'Italia. Kon iemand de Sloveen nog bedreigen?

Niemand bleek al snel. Pogacar reed op zijn dooie akkertje weg bij de rest, haalde de laatste vluchters bij en reed vervolgens zonder zich ogenschijnlijk enorm in te spannen naar zijn vijfde dagzege deze Giro d'Italia. Pellizzari en Martínez eindigden op een tweede en derde plaats.

Nieuws
  • Cor Vos