📸 Sloveense politie schakelt Pogacar in om snelheidsduivels halt toe te roepen

Misschien moet de Nederlandse politie dit een keertje proberen, maar dan met de naam van Mathieu van der Poel!

Pogacar

Niet alleen Nederlanders en Belgen rijden nu en dan eens te snel met hun auto. Ook in Slovenië durven ze al eens de snelheidslimiet te overschrijden. Verkeersborden en oproepen om de snelheid te matigen bieden blijkbaar weinig soelaas.

De Sloveense overheid probeert de snelheidsduivels daarom op een ludieke manier aan te pakken. Op sociale media circuleert een opmerkelijk beeld van een een elektronisch bord op een autosnelweg in Slovenië met de boodschap 'Leave the racing to Pogačar'. Die boodschap verschijnt overigens ook in het Sloveens (het beeld wisselt voortdurend).

Daarmee spelen ze uiteraard in op de exploten van Tadej Pogacar in de Giro d'Italia. Het fenomeen is ongenaakbaar, won al vijf etappes en de kloof met zijn dichtste belager bedraagt 7'42". Noem het gerust een doorgedreven trainingskamp in aanloop naar de Tour.

Vorig jaar viel op de autosnelwegen exact dezelfde boodschap te lezen, maar dan met de naam van dat andere fenomeen uit Slovenië. Primoz Roglic won toen in extremis de Giro d'Italia. In Slovenië is hij trouwens een stuk populairder dan Pogacar.

In Slovenië is het overigens niet echt de moeite om een snelheidsovertreding te begaan, want de snelheidslimiet ligt vrij hoog. Op autosnelwegen mag je 130 km/h rijden. Buiten de bebouwde kom mag je aan 90 km/h door de straten scheuren en in de bebouwde kom ligt de snelheidslimiet net als bij ons op 50 km/h.