Vraagtekens gezet bij eventuele Tourdeelname Van Aert: 'Het was schrikken die eerste dagen, geen rol van betekenis in een peloton met amper toprenners'

Wout van Aert maakte afgelopen week zijn rentree in de Ronde van Noorwegen. 

Aert

Vooraf had de kopman van Team Visma | Lease a Bike al verteld dat er niets van hem verwacht moest worden en uiteindelijk kwam hij dan ook met een goed gevoel uit de ronde. Hij was niet slechter geworden en was in de laatste twee etappes vierde en derde geworden. Toch zagen we ook een Van Aert die soms moeite had als het heuvelop ging.

Logisch ook na zijn zware valpartij van zo'n twee maanden geleden in Dwars door Vlaanderen, waarbij hij breuken opliep in zijn sleutelbeen, borstbeen en ribben. Het Nieuwsblad-wielerchef Wim Vos vraagt zich dan ook af of Van Aert deelname aan de Tour de France moet nastreven.

Tour de France

"Naast het positieve nieuws zagen we de voorbije dagen in Noorwegen ook iets anders. Van Aert die in een ritje dat hij in zijn beste dagen met de vingers in de neus had gewonnen nu als een van de eersten moest afhaken. Van Aert die puffend en blazend bij de laatste tien een niet eens zo steile berg komt opgeklauterd. Van Aert die in die massaspurt niet de versnelling kon plaatsen waar hij anders zo'n patent op heeft."

Begrijpelijk en logisch volgens Vos. "Maar het was wel schrikken die eerste dagen. Voor ons, journalistieke buitenstaanders, die al tien jaar op de huid van Van Aert zitten en dit nog nooit van hem hadden gezien. Maar ook voor hemzelf: zo afzien, in een peloton met amper toprenners, en toch geen hoofdrol kunnen spelen. Het kan niet anders of dat hakt er ook mentaal in. Nooit in zijn leven moet de conditie van Van Aert op het einde van de maand mei zo wankel zijn geweest."

Dat brengt Vos bij de Tour de France. "Het wordt een race tegen de tijd om de vorm te halen die de Tour vereist. Een race die opnieuw stress, druk en onzekerheid met zich zal brengen. En of dat wel zo verstandig is? Na de Tour wacht met de Olympische Spelen een ander, zo mogelijk nog groter doel. Daarna zijn er nog de Vuelta en het WK in Zürich."

"Is een haastig traject om toch maar de Tour te halen dan de beste keuze? Is die Tour, waar Van Aert opnieuw geen moment rust zal kennen en de verwachtingen onvermijdelijk weer groot zullen zijn, überhaupt de beste tussenstap richting die andere doelen?"