Interview | Matteo Jorgenson: 'Nog geen grote ronde gereden waarin ik twee of drie dagen op rij een goede dag had'

Matteo Jorgenson geldt als de revelatie van Team Visma | LAB. Hij wordt genoemd als schaduwkopman voor de Tour. Hoe denkt hij daar zelf over?  

Jorgenson

Hieronder lees je een passage van het interview dat we hadden met Matteo Jorgenson voor onze Tour de France-special, die u hieerrrrrr kunt bestellen! Verder lees je interviews met onder anderen Jasper Philipsen, de meesterhelpers van Tadej Pogacar, Matej Mohoric, Marijn van den Berg en Demi Vollering!

We spraken uitgebreid met de Amerikaan, die eerder dit jaar Parijs-Nice en Dwars door Vlaanderen op zijn naam wist te schrijven en komende zomer goed hoopt te zijn in de Tour de France en op de Olympische Spelen. Het ging onder meer over zijn ambities in grote rondes, want wie Parijs-Nice wint, zal ook vooruitgeschoven als kandidaat-klassementsrenner in grote rondes.

Gevraagd of de ploeg een renner voor de top 5 in Jorgenson ziet, blijft het even stil. "Dat hebben we nooit besproken. Ik weet het dus niet. Persoonlijk ben ik eerlijk gezegd nog niet overtuigd, maar het is ook een vraag voor de performancestaf van de ploeg."

Soort renner

"In de grote rondes die ik heb gereden, heb ik gezien wat klassementsrenners doorstaan en het niveau dat ze moeten hebben drie weken lang. Ik weet hoever ik van dat niveau was verwijderd in de grote rondes die ik heb gereden. Ik heb nog geen grote ronde gereden waarin ik twee of drie dagen op rij een goede dag had."

"Het is altijd in ups en downs gegaan. Ik moet in ieder geval een grote ronde gereden hebben waarin ik me goed voelde van dag één tot het slot voor ik denk aan het rijden van een klassement."

Jorgenson met Evenepoel in zijn wiel

Uiteraard heeft Jorgenson het eerder dit jaar wel met de ploeg gehad over het soort renner dat hij kan worden. Een beslissing maken tussen het rijden van klassementen en de voorjaarsklassiekers zal hij niet doen. "Ik was nieuwsgierig wat ze in mij zagen en in welke richting ze me zagen doorontwikkelen. Ik heb eerlijk gezegd geen duidelijk antwoord gehad."

"Ze waren het vooral eens met me dat ik een veelzijdige renner ben die meerdere terreinen aankan. Ik zal me blijven focussen op de klassiekers, maar ook op rondes van één week. In grote rondes wil ik een betrouwbare helper worden. Ik zie geen enkele reden om me verder te specialiseren. Zeker niet na dit voorjaar."