Bizar verhaal! Wielerbond Guinnee-Bissau schreef... mannen in voor vrouwenkoers Ruta del Sol

De organisatie dacht een mooi gebaar te maken door het nationale team van Guinnee-Bissau toe te laten, maar kwam van een koude kermis thuis...

demi vollering in het peloton

Gisteren ging in Spanje de rittenkoers Ruta del Sol van start. Voor vrouwen welteverstaan. De editie voor mannen werd al in februari verreden - nou ja, door boerenprotesten werd de rittenkoers uiteindelijk gereduceerd tot een klimtijdritje van nog geen 5 kilometer (winst Maxim Van Gils); er werd geen algemeen klassement opgemaakt.

Zes mannen ingeschreven

De editie voor vrouwen kent vier etappes die wel gewoon allemaal doorgaan. Wel met twee teams minder dan gepland. Geen twintig, maar achttien teams. Een Mexicaans team moest afzeggen vanwege visumproblematiek. Maar het ontbreken van het andere team heeft wel een heel curieuze reden.

De organisatie kreeg namelijk een verzoek van de wielerbond van het Afrikaanse land Guinnee-Bissau: ze wilden graag meedoen aan de koers. De Ruta del Sol stond daar welwillend tegenover en reserveerde hotels en regelde andere logistieke zaken voor de rensters en omkadering.

Het bleef bij dat eerste contact. Toen onlangs de ploegleidersvergadering voorafgaand aan de koers werd gehouden, was er wel weer contact met een delegatie van het team en toen bleek... dat ze zes mannen hadden ingeschreven voor de koers. Schijnbaar dachten ze dat het de Ruta del Sol voor mannen betrof.

De organisatie baalt in de Spaanse media. "Het ergste is dat ze geen teken van leven hebben vertoond nadat hun uitnodiging was bevestigd, naast dat ze mannelijke renners hebben ingeschreven." Ze gaan een schadevergoeding eisen, als ze ooit nog in contact komen met de wielerbond.

Eerste etappe

Woensdag werd de eerste etappe verreden en dat leverde Nederlands succes op. Silke Smulders van Liv AlUla Jayco won de koers. Zij reed weg met haar ploeggenote Mavi Garcia. De twee reden een voorsprong van anderhalve minuut bij elkaar.

Vandaag, vrijdag en zaterdag staan er nog drie etappes op het programma in Spanje, allemaal over heuvel/bergachtig terrein, zonder een echte aankomst bergop.