Thijs Zonneveld na Unbound Gravel: 'Heel trots en heel teleurgesteld tegelijk' 

Thijs Zonneveld kende een veel betere Unbound Gravel dan vorig jaar. Maar de koers in Kansas kan keihard zijn. 

thijs zonneveld zit teleurgesteld en moe op de grond

De Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix van het gravelen. De Elfstedentocht van Amerika voor gravelaars. Geef het beestje maar een naam... Hoe dan ook: Unbound Gravel over de onverharde wegen van Kansas is het meest prestigieuze gravelevenement ter wereld.

31ste, maar toch zo dichtbij

Gisteren vond de wedstrijd van 325 kilometer over onverharde wegen en paden plaats en er deed een heel contingent (oud-)wegprofs mee. Zelfs een huidige WorldtTour-prof in de persoon van Matej Mohoric, die afgelopen jaar ook wereldkampioen gravel werd.

De Sloveen deed niet mee voor de zege. Die ging in een recordtijd van iets meer dan negen uur naar de Australiër Lachlan Morton, die je misschien ook kent als oud-wegprof van EF Education-EasyPost. Voor die ploeg rijdt hij nog steeds offroad-wedstrijden.

Chad Haga, ook een bekende naam, was de bummer twee. Beste Nederlander werd Piotr Havik, maar Thijs Zonneveld was het dichtstbij de zege van de zogeheten Dutch Mafia. Dat klikt gek, voor iemand die 31ste werd (vlak voor Mathieu van der Poels trainingsmaatje Freddy Ovett), maar in Unbound kan dat.

'Alleen die ene steen lag verkeerd'

Zonneveld was mee met Morton en Haga in de ontsnapping, maar toen sloeg het noodlot toe. Vorig jaar kwam hij al vroeg zwaar ten val; nu kreeg hij af te rekenen met een lekke band op een heel slecht moment. Op Instagram waren er dan ook mixed feelings bij de 43-jarige wielrenner/journalist.

"Heel trots en heel teleurgesteld tegelijk. De afgelopen weken was het niet bepaald eenvoudig om in goede conditie aan Unbound te beginnen, maar deze week lukte het - net op tijd - alsnog. Alles klopte vandaag. Mijn benen waren top, mijn team van Beat Cycling was top, mijn materiaal was top en de bandenstrategie was perfect. Alleen die ene steen lag verkeerd."

"Lek rijden sucks. Lek rijden als je in de beslissende kopgroep van drie zit sucks tien keer zo hard. Congrats Lachlan Morton, you were doing monster pulls. Dank voor alle berichten, ik ga pizza eten en bier drinken", schrijft hij op het sociale medium.

Laurens ten Dam kreeg al eerder in de koers te maken met pech en werd 50ste. Z'n maatje Thomas Dekker eindigde op een 42ste plek dertien seconden voor hem. Beste Belg was Greg Van Avermaet op een zevende plek.

Nieuws
  • Instagram Thijs Zonneveld / BEAT Cycling