Merijn Zeeman over Tour-deelname Jonas Vingegaard: 'Ik denk dat die knoop niet eerder dan een week voor de Tourstart kan worden doorgehakt'

Het is nog steeds de vraag of Jonas Vingegaard kan deelnemen aan de Tour de France. 

Zeeman

De Deen is inmiddels op stage in Tignes en de laatste weken sijpelen er steeds meer positieve berichten door. Richard Plugge en trainer Tim Heemskerk vertelden dat Vingegaard snel vooruitgaat, terwijl de renner zelf op Mallorca tegen aan andere Deense atleet gezegd zou hebben dat hij de Tour de France zal rijden.

Wout van Aert heeft zich bij Vingegaard in Tignes gevoegd, terwijl de renners die momenteel de Dauphiné rijden na de Franse ronde weer op stage gaan in Tignes.

In Procycling schetst sportief directeur Merijn Zeeman hoe de beslissing om Vingegaard mee te nemen zal verlopen. "Uiteindelijk gaat het erom dat hij in de laatste weken van de voorbereiding tijdens de hoogtestage in Tignes helemaal beschikbaar moet zijn voor alles wat we dan met de Tourploeg doen. Hij moet de zwaarste duurtrainingen kunnen uitvoeren; de intensiteit, de intervallen, de lange duurritten..."

"Een renner die misschien niet zijn eigen topniveau heeft, maar die er wel zowel fysiek als mentaal klaar voor is. Hij moet er zin in hebben en het gevoel hebben van: ik ben helemaal terug en kan drie weken lang het gevecht aangaan met de beste renners ter wereld. Dat is waar het naartoe moet. Is dat niet het geval, dan kan Jonas niet rijden."

Snel beter worden

Zeeman wil benadrukken dat Team Visma | Lease a Bike haar kopman nooit zal dwingen. "Jonas zal zelf beslissen of hij wel of niet naar de Tour gaat. Hij moet zelf aanvoelen of hij er in alle opzichten helemaal klaar voor is en weer de oude Jonas is. De keuze is aan hem. Wij zullen nooit een renner dwingen om een wedstrijd te rijden."

De definitieve beslissing zal nog even op zich laten wachten, zo denkt Zeeman. "Ik denk dat die knoop niet eerder dan een week voor de Tourstart kan worden doorgehakt. We hebben geen andere renner van zijn niveau en met zijn eigenschappen in de ploeg. Jonas is zo extreem talentvol dat hij heel snel naar een hoog niveau kan groeien als hij belastbaar is. Daardoor heeft hij een speciale plek voor ons en zullen we inderdaad lang gaan wachten."

Nieuws
  • Cor Vos