Fenomenale ontknoping in Dauphiné: Roglic houdt slechts acht seconden over op Jorgenson, ritzege voor Rodríguez

Primoz Roglic heeft de Dauphiné gewonnen, maar dat deed hij op zijn tandvlees. 

Roglic

Op de slotdag wachtte andermaal een zware bergetappe. Dat weerhield meerdere sterke renners er niet van om ten aanval te trekken. Onder anderen Marc Soler, David Gaudu, Bruno Armirail, Guillaume Martin en Bart Lemmen trokken ten aanval. Zij kregen alleen nooit een heel grote voorsprong. Mede door het werk van INEOS Grenadiers, en net voor de slotklim van vooral Lidl-Trek.

Bij de Amerikaanse ploeg hadden ze duidelijk vertrouwen in kopman Giulio Ciccone, die vooral Mads Pedersen een hoop kopwerk zag doen in aanloop naar de zware slotklim: de Col des Glières (9,3 kilometer aan 7,3 procent). De Deense oud-wereldkampioen zorgde er zodoende voor dat het laatste sprankje hoop van de koplopers zou verdwijnen.

Op de beginflanken van de slotklim liet Pedersen zich uiteraard lossen, waarna Tiesj Benoot besloot om het in dienst van nummer twee Matteo Jorgenson hard te maken. Op 8,2 kilometer van de meet gooide Giulio Ciccone echter al de knuppel in het hoenderhok.

Roglic lost

Wel mee met De Plus: leider Roglic, Jorgenson, Derek Gee, Carlos Rodríguez en Santiago Buitrago. De volgende aanval kwam van Rodríguez, en die demarrage was er verrassend genoeg te veel aan voor Roglic, die zijn leidende positie op die manier in gevaar zag komen, want Gee, Rodríguez en vooral Jorgenson hadden wél een goede dag.

De Amerikaan had een achterstand van een minuut en twee seconden op Roglic en al met al werd het een zeer, zeer spannende ontknoping. Jorgenson ging uiteindelijk met Rodríguez naar de streep. De ritzege ging naar de Spanjaard en vervolgens was het wachten op Roglic. Die moest binnen de 56 seconden finishen. Dat lukte, maar op zijn tandvlees. Aan de meet had Roglic nog slechts acht seconden over.

Nieuws
  • Cor Vos