Tijdritfiets is te gevaarlijk volgens Annemiek van Vleuten: 'Beter om tijdritten op de gewone fiets te rijden'

Als Olympisch kampioene tijdrijden neemt Van Vleuten een duidelijke stelling in over de veiligheid van de discipline en stelt voor om de tijdritfiets te verbannen. 

Van Vleuten op gouden tijdritfiets

Afgelopen weekend ging het goed mis voor Ellen van Dijk. De drievoudig wereldkampioene tijdrijden klapte op de trainingsfiets op training in Spanje hard op een aanhanger en liep een enkelbreuk op. Het zorgt opnieuw voor discussie over de veiligheid van de tijdrifiets. Annemiek van Vleuten vertelt in gesprek met NOS dat het anders moet.

"Misschien is het beter om de tijdritten weer op gewone fietsen te rijden", stelt de 41-jarige Van Vleuten. "Er wordt nu veel harder gereden. Het gaat alsmaar sneller. Ik ben soms bang dat er eerst iets superergs moet gebeuren voordat de UCI veranderingen doorvoert."

Het voorbeeld van Van Dijk is niet zeldzaam. Denk maar aan de zware ongevallen met van Chris Froome en Egan Bernal tijdens trainingen op de tijdritfiets. Ook Van Vleuten zelf overkwam het. In 2015 werd zij op training in Livigno (Italië) geschept door een auto en liep meerdere botbreuken en een klaplong op.

"Sindsdien ben ik me bewust van de gevaren. Ik heb nooit meer onbevangen kunnen trainen op de tijdritfiets. Ook al fiets je daar waar verder niemand rijdt, je blijft kwetsbaar", doelt Van Vleuten op het tijdritstuur waarbij de remmen niet in de buurt zijn van de handen.

Tijdrithouding

Niet alleen tijdens trainingen, maar op in wedstrijdverband kan de tijdrithouding voor gevaar zorgen. Van Vleuten: "Het gaat om seconden, dus neem je risico's. Als je in dat stuur ligt en je laat je van een heuvel stroten met 80 kilometer per uur, dan moet je er maar op vertrouwen dat het goed gaat. Het voelt een beetje zoals een ritje De Baron in de Efteling."

Het meest recente voorbeeld van een ongeval is Stefan Küng. De Zwitser reed vorig jaar op het EK in Drenthe op een rechte weg in de hekken nadat hij te lang naar beneden keek in zijn tijdrithouding.

Om de de veiligheid te waarborgen stelt Van Vleuten nu dus voor om de tijdritfiets te verbannen en tijdritten te rijden op de gewone racefiets. Dit hoeft volgens haar geen gevolgen te hebben voor het wedstrijdverloop. "Ik denk niet dat er een andere winnaar uit de bus komt met een gewone fiets. Het gaat erom wie het hardst trapt, toch?"