Ronde van Zwitserland: Torstein Traeen wint rit 4, terwijl Adam Yates algemeen klassement naar zijn hand zet

Torstein Traeen heeft de vierde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. Wat betreft het algemeen klassement deed Adam Yates een geweldige zaak.

Yates

Op dag vier in de Ronde van Zwitserland was het aan de klimmers. Niet aan punchers zoals Alberto Bettiol en Thibau Nys, maar aan de pure klimmers. Toch kleurden andere renners de beginfase van de etappe, want onder anderen Michael Matthews, Bryan Coquard en Silvan Dillier zaten in de kopgroep van de dag.

Die kopgroep, met ook Torstein Traeen en Lilian Calmejane, begonnen aan de slotklim (De Gotthardpass) met een voorsprong van een kleine vijf minuten. Het waren Dillier, Traeen en Roland Thalmann die als besten naar voren kwamen op de zware laatste beklimming.

Andere opvallende dingen in deze rit waren een flinke crash van leider Alberto Bettiol en vanuit Nederlands oogpunt de opgave van Bauke Mollema. Dinsdag kende de renner van Lidl-Trek al geen goede dag en moest hij vroeg lossen. Geen goed signaal richting de Tour de France, die Mollema vorig jaar ook al moest missen.

Kleine crash Kelderman

Uiteindelijk moest ook Dillier de rol lossen vooraan en bleven Thalmann en Traeen over op kop van de koers. In de groep met favorieten waren het EF Education-EasyPost (Carapaz) en INEOS Grenadiers (Bernal en Pidcock) die het op zich namen. De voorgift van de twee vooraan nam op die manier snel af en op vijftien kilometer van de meet had het nog een voorgift van een kleine vier minuten.

Op tien kilometer van de meet begon Traeen vooraan aan zijn solotocht door snedig weg te rijden bij Thalmann. Met nog een voorsprong van bijna vier minuten had de Noor, die niet meer dicht stond in het algemeen klassement, een reële kans op dagwinst. Hij had alleen de pech dat Felix Gall op acht kilometer van de meet besloot eraan te beginnen.

Wie goed in orde leek, was Wilco Kelderman. De nummer drie in het klassement maakte bergop echter een tuimeling doordat Isaac del Toro niet zat op te letten. De Mexicaan reed terug naar de groep met favorieten en vervolgens nam UAE Team Emirates het heft in handen. Kelderman was op dat moment echter nog niet terug en dreigde de nodige tijd te verliezen.

Zeker toen Adam Yates besloot aan te vallen en de Brit niemand meekreeg. Yates torende boven de rest uit en niemand kon zijn aanval dan ook volgen. Hij maakte snel tijd goed op Traeen, maar de slotkilometer was nog relatief makkelijk. De renner van Bahrain-Victorious hield vol en boekte zo zijn eerste WorldTour-zege. Achter hem deed Yates een gouden zaak.

Nieuws
  • Cor Vos