UAE Team Emirates-show in vijfde etappe Ronde van Zwitserland: Adam Yates wint, João Almeida wordt tweede

De vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland viel ten prooi aan UAE Team Emirates. Leider Adam Yates won de bergrit voor ploeggenoot João Almeida. 

Adam Yates gele trui

Na een zware aankomst op de Gotthardpass van woensdag was het vandaag opnieuw tijd voor een lange slotklim in de Ronde van Zwitserland. Ditmaal lag de finish bovenop Carì, na een relatief korte etappe van net geen 150 kilometer.

De rit begon zonder Richard Carapaz en Alberto Bettiol. De twee kopmannen van EF Education-EasyPost kwamen gisteren ten val gingen uit voorzorg niet van start in de vijfde etappe.

Het was duidelijk dat Egan Bernal zich wel goed voelde. Zijn ploeg INEOS Grenadiers legde het peloton een hoog tempo op in de openingsfase, waardoor er pas na 90 kilometer sprake van een serieuze kopgroep.

Onder aanvoering van een ijverige Alexey Lutsenko (Astana) werd een vijfkoppige vlucht opgezet met ook Nans Peters (Decathlon - AG2R), Stephen Williams (Israel - Premier Tech), Johannes Staune-Mittet (Visma | LAB) en Einer Rubio (Movistar). In het lange dal richting de slotklim bleek echter snel dat de vluchters niet veel ruimte kregen van het UAE Team Emirates van klassementsleider Adam Yates.

Slotklim

Aan de voet van de slotklim was het over voor de vluchters. Op de zware onderneming van 10 kilometer aan 8,7% was het woord aan de klassementsrenners. Onder aanvoering van UAE en opnieuw INEOS werd het peloton razendsnel uitgedunt, waarna Matthew Riccitello op 8 kilometer een eerste - tevergeefse - speldenprik uitdeelde.

Het was duidelijk dat UAE de rit wilde winnen met Yates; vanaf 7 kilometer voor de finish trokken de jonge Mexicaan Isaac Del Toro en de Portugees João Almeida flink door in dienst van de Britse geletrui-drager. Het ging hierdoor te snel voor onder meer Wilco Kelderman, Cian Uijtdebroeks, Tom Pidcock, Felix Gall en titelverdediger Mattias Skjelmose (Lidl - Trek)

Almeida toonde zich met het oog op de Tour een waardevolle meesterknecht. De UAE-renner bleef de favorietengroep uitdunnen totdat enkel nog Yates, Bernal, Movistar-kopman Enric Mas en de verrassende Riccitello.

Op 1,6 kilometer van de finish was het woord aan Yates zelf. De Brit versnelde en kreeg Mas en Bernal met zich mee, al was dat voor kort. Zowel de Colombiaan als de Spanjaard moesten lossen, waarna Yates solo over de finish kwam. Achter hem reed meesterknecht Almeida nog een indrukwekkende inhaalrace, waarmee hij zorgde voor een knappe 1-2 voor UAE Team Emirates. Achter hen finishte Bernal op plek drie.

De 31-jarige Yates blijft natuurlijk leider in het klassement, die ploegmaat Almeida nu als naaste belager ziet op 35 seconden. Bernal stoomt door naar plek drie op meer dan een minuut. Wat rest in deze Ronde van Zwitserland zijn nog twee aankomsten bergop en één klimtijdrit.

Nieuws
  • Cor Vos