Nieuwe UAE-show in Zwitserland: Yates en Almeida samen juichend over de streep, Yates wint, Kelderman vierde

Adam Yates en João Almeida kwamen samen, juichend, over de finish. De Brit mocht als eerste de streep passeren en won. 

Yates en Almeida juichen

De voorlaatste etappe van de Ronde van Zwitserland werd verreden op en rond Villars-sur-Ollon. Vanuit het skidorp reed men tweemaal een rondje over de Col de la Croix, het laaggelegen dal en de klim terug naar Villars-sur-Ollon. Zo kwamen we uit op een parkoers van slechts 118 kilometer.

Vanuit de start was het direct klimmen op de Col de la Croix. Op de top van deze Alpencol, amper tien kilometer na de start, was de kopgroep van de dag al gevormd. Harold Martin Lopez (Astana), Finlay Pickering (Bahrain Victorious), Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R), Einer Rubio (Movistar), Johannes Staune-Mittet (Visma | Lease a Bike), Jan Christen (UAE Team Emirates), Sylvain Moniquet en Maxim Van Gils (beide Lotto Dstny) waren de acht mannen vooraan.

In het peloton voerde INEOS Grenadiers het tempo aan. De Britse formatie bewees hiermee haar dienst richting kopman Egan Bernal, die hoopte om de UAE-hegemonie te doorbreken. Door het hoge tempo van INEOS kregen de acht koplopers weinig ruimte.

Nadat de renners terug waren in Villars-sur-Ollon, lag opnieuw de Col de la Croix voor de voeten. Hierop bleek Staune-Mittet de sterkste vluchter. De Noor van Visma | LAB loste zijn medevluchters en was, eenmaal in het dal, de enige die nog voor het peloton uit reed.

Vreemde INEOS-move

Eenmaal in het dal liet INEOS vele wenkbrauwen fronsen. Nadat zij de hele koers al op kop hadden gereden, hielden de helpers van Bernal ineens de benen stil. Hierdoor liep de voorsprong van de 22-jarige Noor weer op. Eenmaal aan de voet van de slotklim trokken de INEOS-mannen weer naar de kop van het peloton, om het tempo weer terug op te voeren.

Halverwege de acht kilometer lange slotklim naar Villars-sur-Ollon werd Staune-Mittet gegrepen door Brandon Rivera, de Colombiaanse meesterknecht van INEOS. Op dat moment demarreerde Felix Gall uit de groep der favorieten, waarna de klimmer van Decathlon - AG2R met een kleine voorgift aan de laatste drie kilometer begon.

Op dat punt, 3000 meter voor de top, plaatste João Almeida een vinnige aanval. De nummer twee van het klassement plaatste zodoende een aanval op zijn UAE-ploeggenoot en gele trui-drager Adam Yates. Jongeling Matthew Riccitello (Israel - Premier Tech) bracht Yates echter terug naar het wiel van de Portugees, evenals... Wilco Kelderman!

De verrassend sterke Kelderman kon het tempo van Almeida, Yates en Riccitello echter niet lang volgen. Toen de drie eenmaal tot het wiel van koploper Gall waren gekomen, was het de beurt aan Yates om een aanval te plaatsen. Aanvankelijk leek de Brit zijn teamgenoot te lossen, maar de ritwinnaar kwam vlak voor de laatste kilometer toch terug op het wiel.

Yates en Almeida besloten in de slotkilometer de strijdbijl te begraven. Nadat beide al eens afzonderlijk de handen in de lucht mochten steken, kwamen zij vandaag gezamenlijk juichend over de streep. De Portugees liet zijn Britse ploegmaat voorgaan en zo won Yates de etappe. Achter de twee UAE-kopmannen werd Riccitello derde en eindigde Kelderman op een zeer knappe vierde plaats.

Morgen pakken de twee de handschoen weer op. Dan staat er een namelijk klimtijdrit gepland op de slotklim van vandaag. De kans dat Almeida de leiderstrui nog afsnoept van zijn ploegmakker is nog altijd aanwezig. Het verschil in het klassement tussen beide is namelijk 31 seconden.

Nieuws
  • Cor Vos