Interview | Olav Kooij: 'Niet-selectie Spelen teleurstellend, maar op deze manier hebben ze ook een sterke selectie om Van der Poel te steunen'

Olav Kooij won een maand geleden een etappe in de Giro d'Italia en stapte vervolgens door ziekte uit de ronde. Deze week maakte hij in de Baloise Belgium Tour zijn rentree. 

Kooij

Met een derde en tweede plaats in de eerste twee sprints van de ronde (morgen volgt in Brussel waarschijnlijk een derde kans) kan de Nederlander van Team Visma | Lease a Bike tevreden zijn. Hij mag dan een winnaar pur sang zijn, maar hij vertelde Wieler Revue na de vierde etappe dat hij met een vraagteken naar België afreisde.

"Alleen heb ik de voorbije dagen laten zien dat ik wel in orde ben", begint Kooij zijn verhaal. "Ik heb na de Giro nog best lang last gehad van die ziekte. Het was zaak om zo goed mogelijk te herstellen, maar nadien heb ik toch nog best goed kunnen trainen voor deze koers."

"Ik was vooral aan herstellen, maar natuurlijk speelde er ook wel iets van decompressie op", is Kooij eerlijk. "De Giro d'Italia was mijn grote doel waar ik lang naartoe heb gewerkt. Als dat dan op die manier wegvalt, speelt dat natuurlijk wel op."

Tour de France

Zijn grote ronde debuut bekroonde Kooij met een ritzege in Napels. "Een hoger niveau dan ik eerder heb meegemaakt? Niet zozeer, maar het was vooral anders. De nervositeit omtrent klassementsrenners, die ook veilig willen zitten in een sprintrit, geeft een iets andere dynamiek dan in de andere koersen die ik heb gereden. Het was een nieuwe ervaring die ik meeneem naar volgende grote rondes."

Naar heel misschien de Tour de France. Dat Kooij zal deelnemen aan de Franse ronde is niet het meest waarschijnlijke scenario, maar dit seizoen gaat er bij Team Visma | Lease a Bike weinig volgens het waarschijnlijke scenario. "Het is naar me uitgesproken dat de Tour een optie kan zijn, ja. Maar het is afhankelijk van zoveel factoren."

De vraag of Jonas Vingegaard en/of Wout van Aert kunnen meedoen is de belangrijkste vraag voor de Nederlandse ploeg. "Het is natuurlijk niet aan mij om te beslissen wie naar de Tour gaat. Ik kan me er heel druk om maken, maar voor mij is het net zo goed afwachten."

Olympische Spelen

Waar Kooij normaal gesproken ook niet heengaat: de Olympische Spelen. Bondscoach Koos Moerenhout koos met Daan Hoole voor het selecteren van een pure knecht voor kopmannen Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle, die momenteel weliswaar in de lappenmand ligt met een gebroken sleutelbeen.

Kooij: "Ik wist dat de mogelijkheid op de Spelen er was, maar ook dat het niet makkelijk zou worden. Voor mij persoonlijk was het teleurstellend, want ik was er uiteraard graag naartoe gegaan. Maar op deze manier hebben ze ook een sterke selectie die Mathieu goed kan ondersteunen."

Nieuws
  • Cor Vos