Strijd om het rood-wit-blauw: wie klopt Olav Kooij op het NK?

De tijd dat Neerlands toppers in de rij stonden voor het NK wielrennen is al een tijdje voorbij. 

kooij

Mathieu van der Poel slaat het NK dit jaar over. Toch ligt er in Arnhem een aantrekkelijk NK-parkoers klaar voor de heren en dames. Wij namen een kijkje op het geaccidenteerde circuit in en om Arnhem. Vanaf het hoofdkwartier van Specialized net iets buiten het centrum van Arnhem rijden we met een groepje Nederlandse journalisten en Sofie van Rooijen (VolkerWessels) richting het parkoers van aanstaand weekend.

Het parkoers

Na de start op de Grote Markt in het centrum rijden we dwars door de buitenwijken van Arnhem naar het Posbank-rondje, dat 9 keer zal worden gereden door het mannenpeloton zondag. De vrouwen passeren vijf keer over de Posbank en de Emma Piramide.

In Rheden slaan we linksaf richting de Posbank, een kort maar venijnig klimmetje waar de mindere klimmers onder ons eraf moeten. Bij de heren professionals is het zeker geen scherprechter, zeker aangezien de Posbank alleen in de eerste 100 kilometer van de koers zal worden beklommen.

Maar als er hard wordt doorgetrokken door Visma-Lease a Bike is het zeker een helling waarbij de mindere goden het moeilijk krijgen. Wellicht een ideale springplank voor een lange ontsnapping met renners als Taco van der Hoorn en Jan-Willem van Schip. Zij zullen hun neus absoluut aan het venster willen drukken voor eigen publiek.

bron: nkwielrennen.nl

Zowel de profs, vrouwen als de beloften werken hun titelstrijd op zondag 23 juni af. Vanwege het EK voetbal kan de NOS maar 1 dag zendtijd inruimen voor het NK wielrennen en dus moet de organisatie alle drie wedstrijden op dezelfde dag inplannen. Van het voormalige gezellige 'weekendje NK' met campers langs het parkoers is dus weinig meer over.

Bij de vrouwen zal het parkoers rond de Posbank wellicht voor meer afscheiding zorgen. Het niveauverschil is in deze categorie groter en dus zal het voor Sofie van Rooijen nog een hele klus worden om rensters als Demi Vollering en Lucinda Brand te volgen tot diep in de finale. Als ze het Posbank-rondje overleeft stijgen haar kansen aangezien het circuit in Arnhem aanzienlijk gemakkelijker is.

Daarin trekt het peloton via het Openluchtmuseum en de Burgers’ Zoo naar Park De Gulden Bodem, Park Zypendaal en Park Sonsbeek. Ondanks het ontbreken van een scherprechter is er vrijwel geen meter vlak op dit finalelusje en kan de beslissing overal vallen. Met de finish op de Zypendaalseweg is een mooie finishfoto in elk geval gegarandeerd.

Wieler Revues sterren

We gaan er vanuit dat Visma-Lease a Bike het liefste met Olav Kooij kampioen wordt zondag. Maar om de hele koers te controleren voor hun sprinter lijkt een gewaagde opdracht.

We zien in Marijn van den Berg de belangrijkste uitdager voor Kooij. De renner van EF Education-EasyPost staat voor zijn debuut in de Tour de France en heeft een uitstekend voorjaar achter de rug. Ook is het de vraag of Kooij volledig fit aan de start staat van het NK na zijn harde valpartij in de Ronde van België.

Nieuws
  • Joris Knapen