🎥 Laurens ten Dam bezig aan krankzinnige tocht van 4418 km van Canada naar Mexico

De ex-prof is nog niet halfweg de monsterlijke tocht, maar hij is nu al 'naar de kloten'!

Laurens ten Dam

Laurens ten Dam is op dit moment bezig aan een helse onderneming. De Nederlandse ex-prof waagt zich namelijk aan Tour Divide, een mountainbikerace van Canada, dwars door de Verenigde Staten, tot aan de grens met Mexico.

Met een totale afstand van maar liefst 4418 kilometer is het de langste offroad-race ter wereld. Onderweg krijgen deelnemers af te rekenen met barre omstandigheden zoals modder, sneeuw, koude en regen. En er moet ook stevig geklommen worden. Op het menu staan maar liefst 60.960 hoogtemeters, het equivalent van zeven keer de Mount Everest!

Op het moment van schrijven is Ten Dam al vijf dagen onderweg en hij heeft zijn deel van de pech al gehad. Al van bij de start liep het mis, want hij werd misleid door zijn concurrent “Dirty Dan” en stond zo niet op tijd aan de officiële startplaats. Hij sloot de dag af als vijfde. (Lees verder onder de video)

Verder verloor Ten Dam al een handschoen én een licht en kreeg hij al af te rekenen met lekke banden en valpartijen. "Ik ben nu al naar de kloten", klonk het na dag drie. "Als iemand vraagt ‘waar heb je pijn?’, kan ik beter zeggen ‘waar niet?' Die Tour Divide eist zijn tol na drie dagen."

Op dag vier had Ten Dam moeite met een 'helse afdaling'. "Ik heb een paar koprolletjes gedaan in de zijkant. Ik kom gewoon niet beneden."

Het einde is helaas nog lang niet in zicht. Het record voor de route staat op naam van de Australische ex-wielrenner Lachlan Morton. Hij deed er vorig jaar 12 dagen, 12 uren en 21 minuten over. Nog ongeveer een week te gaan dus!

Pelotonpraat
  • Instagram