Pogacar moet hoogtestage afbreken wegens overlijden grootvader

Pogacar krijgt een goeie week voor de Tour een flinke tegenvaller te verwerken.

Pogacar

De voorbereiding van Tadej Pogacar voor de Tour de France verloopt dan toch niet helemaal vlekkeloos. De 25-jarige Sloveen kreeg enkele dagen geleden namelijk te horen dat zijn grootvader overleden is.

Drie dagen eerder terug van hoogte

Pogacar was op dat moment op hoogtestage in het Franse Isola 2000. Hij repte zich in allerijl naar zijn thuisland en beëindigde zo zijn hoogtestage drie dagen vroeger dan gepland. Fysiek is dat zeker geen drama, maar het overlijden van zijn grootvader zal wellicht wel een mentale tik zijn.

De tweevoudige tourwinnaar staat op 29 juni als topfavoriet aan de start van de Tour in Firenze. Zijn grootste belager wordt Jonas Vingegaard, die vandaag bekend maakte te zullen deelnemen. Als Pogacar de gele trui wint, dan is hij de eerste renner sinds Marco Pantani (1998) die er in slaagt om de aartsmoeilijke dubbel Giro-Tour te winnen.

Topteam

De Sloveen krijgt meteen een paar etappes waar hij het verschil kan maken voorgeschoteld. Zo is op dag twee de klim naar de basiliek van San Luca in Bologna, bekend van de Ronde van Emilië, de scherprechter. Op dag vier staat er al een echte bergetappe op het programma met aankomst in Valloire, vlak na de beklimming van de Galibier.

Pogacar zal er vermoedelijk veel aan gelegen zijn in het begin al tijd te pakken op Jonas Vingegaard, want die zal bij aanvang van de Tour nog niet direct in z'n beste vorm zijn.

UAE Team Emirates stuurt een sterrenensemble naar Tour om Pogacar bij te staan. Onder andere Juan Ayuso, Adam Yatres en Joao Almeida maken deel uit van de achtkoppige selectie.