Doping: EF Education ontslaat renner die verboden menselijke groeihormonen vervoerde

Jonathan Vaughters' EF Education-EasyPost zit in zwaar weer nadat een renner van hen door de politie werd betrapt op het vervoeren van doping.  

ef education-easypost

EF Education-EasyPost maakt zich op voor een Tour de France waarin het Richard Carapaz wil utspelen in het klassement en Ben Healy, Alberto Bettiol en de rappe Nederlander Marijn van den Berg voor dagsucces moeten zorgen. Maar ondertussen zit de ploeg van manager Jonathan Vaughters met een vervelend incident, zeker voor een ploeg die zo uitgesproken tegen doping is.

Andrea Piccolo verdacht van vervoeren doping

Vrijdagavond brachten ze namelijk zelf naar buiten op Twitter dat ze de jonge Italiaan Andrea Piccolo hebben ontslagen. Ze schrijven dat de 23-jarige renner gisteren door de Italiaanse politie is aangehouden op 'verdenking van het vervoeren van een verboden menselijk groeihormoon'.

Daarop heeft de ploeg hem dus onmiddellijk de wacht aangezet. In het korte statement op social media zeggen ze volledige medewerking toe aan de Italiaanse autoriteiten. Ook moedigen ze Piccolo aan hetzelfde te doen en open te zijn over zijn tegenover de anti-dopingautoriteiten.

Piccolo eerder intern geschorst

Andrea Piccolo had voor dit ontslag al geen onbesmet blazoen. Hij kreeg in maart een interne schorsing van zijn ploeg nadat hij een slaapmiddel had genomen. Dat middel stond niet op de dopinglijst, maar het ging wel in tegen de richtlijnen van de ploeg. Voor ontslag was toen echter geen wettelijke basis.

Daarop stelde EF Education Piccolo wel op in de Giro - hij werd zelfs vierde in de gravelrit die Pelayo Sanchez won voor Julian Alaphilippe. Hij verliet de Giro na een val.

Al eerder ontslagen bij Astana

Al voor zijn komst naar EF Education-EasyPost was hij omstreden. Als junior was hij een groot talent. Hij tekende in 2021 bij Astana, maar voor die ploeg reed hij nooit een koers. Op trainingskamp is iets voorgevallen, waarna het contract met stille trom is ontbonden. Wat er gebeurd is, is niet helemaal duidelijk, maar uiteraard doen daarover ook genoeg geruchten de ronde.

Piccolo heeft een relatie met de Colombiaane porno-actrice Valentina Gomez, die ook zeer actief is op het betaalde netwerk Only Fans. Hij reed na zijn ontslag onder andere voor de dubieuze Russische ploeg Gazprom-RusVelo.

Nieuws
  • Cor Vos