Nathan Van Hooydonck over Evenepoel: 'Bijna idioot om over Tourzege te spreken'

Van Hooydonck, oud-renner van Visma, denkt niet dat Remco Evenepoel zal meespelen voor de eindzege in de Tour en leg duidelijk uit waarom hij dat vindt. 

remco evenepoel

Vorig jaar reed hij zelf nog de Tour de France, waarin hij een belangrijke knecht op het vlakke was voor eindwinnaar Jonas Vingegaard. Maar we kennen het verhaal van Nathan Van Hooydonck - hartprobleem geconstateerd na auto-ongeluk. Hij is nu actief als analist en bespreekt de kansen van Belgische Tourhoop Remco Evenepoel.

Evenepoel tegen deze lichting renners?

Dat doet Van Hooydonck in Het Nieuwsblad, samen met Evenepoels ploegbaas Patrick Lefevere en Marc Sergeant. Die laatste werpt op dat hij hoopt dat de strijd tussen Pogacar, Vingegaard, Roglic en Evenepoel pas op de laatste dag in Nice beslist zal worden.

Bij die laatste naam wil Van Hooydonck toch even ingrijpen. "We verwachten toch niet van Remco dat hij de Tour gaat winnen?", stelt hij een pregnante vraag die hij zelf en Sergeant gebroederlijk samen beantwoorden. "Tegen deze lichting renners...", begint Sergeant. "Is het toch bijna idioot om over een Tourzege te spreken", maakt Van Hooydonck af.

Niet denken aan winnen

Dat vraagt uiteraard om wat uitleg en die geeft Van Hooydonck ook. Het feit dat het Evenepoel nog geen ervaring heeft in de Tour en dat hij door z'n val in Baskenland geen ideale voorbereiding had, zijn voor hem een logische optelsom.

"Ik wil de fysieke capaciteiten van Remco zeker niet minimaliseren. Ik heb in de nationale ploeg twee keer met hem mogen rijden: echt een fantastische renner. Maar hij rijdt zijn eerste Tour, met een voorbereiding die niet optimaal is verlopen. Dan moet je toch niet denken aan winnen.”