Interview | Cees Bol speelt belangrijke rol in recordjacht Mark Cavendish: 'Hij is er toe in staat'

We spraken Cees Bol over zijn prestatie op het Nederlands kampioenschap en over zijn rol in de sprinttrein van Mark Cavendish.

Cees Bol

Volgende week staat Cees Bol aan de start van alweer zijn vijfde Ronde van Frankrijk. Daar zal hij een belangrijke schakel zijn in de sprinttrein van Astana, dat Mark Cavendish aan zijn historische 35e etappezege wil helpen. Onze man ter plaatse sprak Bol vlak na afloop van het NK over zijn prestatie en over de Tour.

'Niet klagen'

De 27-jarige Bol sprintte bij de titelstrijd in Arnhem naar de vijfde plek. Op de vraag of er meer in had gezeten antwoordde hij: "Ik denk het niet, want de benen waren best wel leeg."

Na een zware wedstrijd in en rond Arnhem draaide het namelijk uit op een kwestie van frisheid. Dylan Groenewegen bleek veruit de snelste en versloeg Olav Kooij en Ramon Sinkeldam, terwijl Bol vijfde werd achter Mike Teunissen. "Ik had genoeg ruimte om vol te sprinten, dus daar mag ik niet over klagen", gaf de renner uit Zaandam toe.

Mark Cavendish

Nu wacht dus de Tour voor Cees Bol. Net als vorig jaar, zal hij bij Astana weer een belangrijke rol hebben in de sprinttrein. Een sprinttrein die Mark Cavendish naar die ene belangrijke recordzege moet loodsen. "Hij is er toe in staat", zei Bol over zijn teamgenoot en kopman. "We geloven met het hele team in hem."

De specifieke rol van de Nederlander in de sprintfinales lijkt ook duidelijk. "In principe is Michael Mørkøv de laatste man en ben ik de schakel daarvoor", weet hij ons te vertellen.

Enig kanttekening is natuurlijk dat het in vlakke finales nooit precies loopt zoals gepland, dus zal Bol ook zelf als lead-out moeten kunnen fungeren. Getuige zijn vijfde plek in Arnhem lijkt hij in ieder geval meer dan in orde. "We hebben als team goed getraind de laatste tijd, dus we zijn er klaar voor", eindigde hij het gesprek.