Dylan Groenewegen sprint overtuigend naar het rood-wit-blauw: 'Dit betekent gewoon voor een heel jaar deze trui dragen...'

Dylan Groenewegen is voor de tweede keer in zijn loopbaan Nederlands kampioen geworden. 

Groenewegen

De finale werd opengebroken door onder anderen Bauke Mollema, Bart Lemmen en Jelte Krijnsen. Het drietal wist een flinke voorsprong uit te bouwen, maar bij Team Visma | Lease a Bike hanteerden ze de tactiek dat niemand zou meerijden. Lemmen besloot de benen dan ook stil te houden, waardoor er veel op de schouders kwam van Mollema.

Door het getreuzel vooraan kwam een grote groep met onder anderen Sam Oomen, Tim van Dijke en Oscar Riesebeek terug. En even later maakte ook het peloton weer de aansluiting. Riesebeek zat ook weer in de volgende vluchtgroep, waar ook Mick van Dijke, Jasper Haest en Guillaume Visser deel van uitmaakten.

Alleen was het van hetzelfde laken en pak, want Van Dijke besloot op een gegeven moment ook niet meer mee te rijden en de geelhemden gingen op een gegeven moment vol voor Olav Kooij. Moesten ze wel eerst Haest terughalen, want die was in de slotfase gedemarreerd, nadat Riesebeek en Van Dijke naar elkaar bleven kijken.

Groenewegen

Uiteindelijk was het Koen Bouwman die het peloton wist terug te rijden tot Haest. Alle snelle mannen waren aanwezig in de slotfase. Het was vechten voor posities en verrassend genoeg was het Krijnsen die als eerste aanging. Het bleek een geweldige lead-out voor Dylan Groenewegen, die met groots machtsvertoon voor een tweede keer Nederlands kampioen werd.

Na afloop tegen de NOS: "Het was een zware koers, maar ik had zoveel overtuiging in de laatste kilometer", aldus de emotionele Groenewegen. "Het is gewoon een trui voor een heel jaar. In de Tour ook."

"De ploeg heeft er zo hard voor gereden. Het was een beetje gokken en ik moest dan ook wachten en wachten. Het zag er niet altijd naar uit dat het een sprint zou worden, maar de jongens (Jan Maas en Elmar Reinders, red.) zetten het telkens weer recht."

Nieuws
  • Cor Vos