Dylan Groenewegen wint voor het eerst sinds Van Bon Tourrit in rood-wit-blauw: 'Feestneus gaat de hele avond op'

Dylan Groenewegen heeft de zesde etappe in de Tour de France gewonnen. 

Groenewegen

In de sprint legde de Nederlands kampioen Jasper Philipsen en Biniam Girmay erop. Hoewel er een fotofinish aan te pas moest komen, was de Amsterdammer duidelijk de snelste in de sprint. Na afloop deed hij zijn verhaal bij de NOS.

"Dit is heel mooi", begon Groenewegen zijn verhaal. "Ik zei al dat het een mooie foto zou worden met het rood-wit-blauw, maar het was zo close. Het was een mooie sprint met mij op links en Philipsen op rechts. Gelukkig won ik. Vaak voel je het een beetje, maar je wil ook niet de feestvreugde verbreken als je hoort dat je niet hebt gewonnen."

Uiteraard ging het ook over de enigszins kolderieke Batman-bril van Groenewegen, die net iets sneller is dan een normalere bril. Door Han Kock omgedoopt tot feestneus. "Nou, ik zet mijn feestneus de hele avond op. Het ziet er misschien gek uit, maar het is zo aan elkaar gewaagd dat je alles zo snel mogelijk wil hebben. Alle beetjes helpen."

Rood-wit-blauw

Groenewegen lijkt weer in de vorm van zijn leven te zijn. "Dit betekent heel veel voor me. Vorig jaar zat ik er kort bij, maar dit jaar heb ik betere benen. Dat heb ik ook zo uitgesproken. Daarmee bouw je de druk wel op. Als het dan lukt, ook de eerste voor de ploeg, dan is dat een enorme bevrijding."

"Je moet alles goed doen om te winnen. Vandaag valt het in elkaar. Ik had weer goede benen. Gisteren was het iets minder. Misschien ook doordat we op hoogte hebben geslapen. Dat ligt mij niet zo. Daardoor was ik iets onzekerder, maar vandaag was ik dat niet."

Voor het eerste sinds Léon van Bon wint er een Nederlander in het rood-wit-blauw. "Supergaaf. Die trui was al tof en dan in de Tour de France winnen in het rood-wit-blauw, is voor Nederland en voor mezelf heel mooi. Dit gaan we wel even vieren, maar we zullen ook weer vooruitkijken."

Nieuws
  • Cor Vos