Dumoulin en Zonneveld wikken en wegen Tourkansen Van der Poel: 'We hoeven niet per se heel veel van hem te verwachten'

Na een succesvol voorjaar is de Tour de France een volgend doel van Mathieu van der Poel. 

Poel

De laatste twee Tours waren voor de wereldkampioen niet enorm succesvol. Vorig jaar deed hij een aantal succesvolle lead-outs voor Jasper Philipsen, maar op het moment dat hij voor eigen kans mocht rijden, had hij niet de benen waarover hij wilde beschikken. Net na de Tour was dat allemaal vergeten toen hij zich in Glasgow kroonde tot wereldkampioen.

Toch maakt Van der Poel dit jaar een duidelijker doel van het winnen van een Tour de France-etappe. De rit die hij op het oog heeft is de negende. Dan leidt de etappe over gravelwegen en eindigt het peloton in Troyes.

In de podcast In het Wiel wikken en wegen Thijs Zonneveld en Tom Dumoulin de kansen van Van der Poel in Frankrijk. "In de vlakke sprints gaat hij de sprint aantrekken voor Philipsen, hij hoopt een ritje mee te pakken en dan op topniveau te zijn in de Spelen", aldus Dumoulin.

Hoe zou Dumoulin, die in 2016 ook de Spelen als hoofddoel had, het aanpakken? "Ik zou mijn dagen uitzoeken, maar de laatste week me er niet meer mee bemoeien. Lekker de grupetto opzoeken en herstellen. Ik denk dat dat de weg is om te knallen op de Spelen."

Vervolgens wordt gespeculeerd of Van der Poel geel kan pakken op dag één in Firenze. Daar is Dumoulin stellig in: dat wordt onmogelijk. "Nee. De klassementsploegen zullen zo nerveus zijn en zo hard rijden door die nervositeit, waardoor die rit automatisch té slopend gaat worden voor Van der Poel. Ik denk ook niet dat hij zijn zinnen daar op heeft gezet. Het is te zwaar."

Gele trui

Zonneveld is het eens met de winnaar van de Giro d'Italia 2017. "Het is te veel gevraagd, denk ik. Dag twee is over de San Luca-klim. Die is ook veel te steil. Behalve die gravelrit zijn er niet veel ritten die speciaal op zijn lijf geschreven zijn. Er zitten niet veel ritten in met een klimmetje in de finale, zoals hij in 2021 won op de Mûr-de-Bretagne. We hoeven eigenlijk niet per se heel veel van hem te verwachten."

Dumoulin vindt het juist mooi dat Van der Poel soms onzichtbaar kan zijn. "Hij is zich meer gaan specialiseren op het klassieke werk. Hij is niet per se een betere klimmer geworden de laatste jaren. Het is vaak alles of niets. Dat vind ik geweldig. Hij kan zo uithalen en zo mooi winnen, maar soms ook zo onzichtbaar zijn."

"Als hij een rit wint, het liefst die in Troyes, en vervolgens twee of drie keer een bijdrage doet aan ritwinst van Philipsen, de rest van de Tour onzichtbaar meerijdt en dan glorieus olympisch kampioen wordt, dan lijkt me dat een fantastisch scenario. En zonder Touretappe? Als hij dan alsnog olympisch kampioen wordt, gaat hij daar dubbel en dwars voor tekenen."

Nieuws
  • Cor Vos