📸 Imposante beelden! Tour-renners dalen straks af door metershoge sneeuwmuur op Galibier

De Alpen zijn dit voorjaar en ook in de zomer nog geteisterd door flink wat sneeuw. Dat is duidelijk te zien op de Galibier. Fraaie beelden! 

galibier met bord

We puffen nu dan wel even van de hitte, maar in Nederland en België was het in mei en juni natuurlijk kletsnat. Dat was ook in de Alpen zo, maar op hoogte wordt regen... sneeuw. En al die sneeuw smelt op hoogte ook niet zomaar weg. De Tour krijgt er aanstaande dinsdag al mee te maken.

Sneeuwmuur in afdaling Galibier

Atypisch voor de Tour staat er dan namelijk al, doordat het Grand Départ in Italië is, een Alpenrit op het programma. De renners trekken dan van Noord-Italië via Sestrière naar de befaamde Galibier. Die zullen ze beklimmen vanuit Briançion, dus eerst over de Col de Lauteret, en dan de zware laatste kilometers naar de op 2645 meter hoogte gelegen Galibier.

Daar aangekomen zullen de renners door een imposante sneeuwmuur (aan de andere kant ligt vast ook wel sneeuw) afdalen naar finishplaats Valloire. Op dit moment moeten wielertoeristen zelfs nog door het tunneltje, maar de verwachting is dat dinsdag de weg wel sneeuwvrij is gemaakt.

Te gevaarlijk

Die finish na een afdaling, met of zonder sneeuwmuur, is overigens niet helemaal onomstreden. Sporza-commenatoren José De Cauwer en Christophe Vandegoor denken er in ieder geval het hunne van.

"Mensen discussiëren vaak of een gravelrit of kasseirit wel thuishoort in de Tour. Maar aankomen na de afdaling van de Galibier vind ik spektakel zoeken. Ik vind het niet oké om de klassementsmannen tegen elkaar op te zetten in die afdaling.", aldus Vandegoor.

"Ik ben er echt bang voor. Er zal iets gebeuren. Renners zullen gelost worden en zullen proberen terug te keren. Het is veel beter bergop dan bergaf aan te komen. Ik hoop voor de Tour dat het allemaal goedkomt", vult De Cauwer aan.