Mathieu van der Poel voorafgaand aan Tour de France: 'Ik denk dat de eerste rit te zwaar gaat zijn voor mij'

Mathieu van der Poel staat aan de vooravond van zijn vierde Tour de France. 

Poel

In die van 2021 zegevierde hij op dag twee op de Mûr-de-Bretagne, waarna hij halfweg uitstapte om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen. In 2022 was hij geen schim van zichzelf en gaf hij op, terwijl hij zich vorig jaar na een aantal geweldige lead-outs voor Jasper Philipsen en een klein virus in vorm reed voor het wereldkampioenschap.

Van der Poel vat de Tour de France aan met slechts zeven koersdagen in de benen, waarvan hij er in totaal drie wist te winnen. Hij glorieerde dit voorjaar in de E3 Saxo Classic, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Vervolgens werd het stil rondom de wereldkampioen, die vandaag onder meer Het Nieuwsblad te woord stond.

Na het voorjaar ging Van der Poel kort op vakantie naar Dubai, waarna hij zich vervolgens weer volledig op de fiets focuste. "Ik heb natuurlijk veel getraind. Eerst met de ploeg in La Plagne en dan op mezelf in Spanje."

Van der Poel heeft genoten van de koersloze periode. "Ik kwam uit een lange periode van competitie met het cross-seizoen. Ik had een lange break nodig om de focus te vinden. Ik ben blij dat ik het op die manier heb gedaan. Ook omdat ik nu door trek tot de Spelen en dus een brede basis nodig had."

Eerste etappe

De openingsetappe in Firenze wordt op de limiet voor Van der Poel, die goede herinneringen heeft aan de Italiaanse stad. Wieler Revue beschreef al hoe hij er wereldkampioen werd bij de junioren. Van der Poel daarover: "Ook toen was het een zware wedstrijd, precies zoals dit weekend. Ik denk dat de openingsetappe zaterdag voor mij zelfs iets te zwaar zal zijn. Het verschil is dat ik nu tien kilo zwaarder ben dan toen."

Wat wordt wél het doel deze Tour de France? "Het plan is om de Tour uit te rijden. Ik hoop zelf een rit te winnen en Jasper te helpen in de sprintetappes. Hetzelfde plan eigenlijk als vorig jaar, maar toen werd ik ziek net toen mijn kansen zich aandienden."

Nieuws
  • Cor Vos