Dit wordt de top 10 van de komende Tour volgens een berekening van Pro Cycling Stats

De Tour komt eraan! Je bent waarschijnlijk druk bezig met het invullen van je pooltje. Bij PCS berekenden ze al op basis van data al de top 10...

pogacar, vingegaard en yates op het podium in parijs

De Tour komt eraan en met de covid-besmetting van Tadej Pogacar, die volgens hemzelf overigens erg meeviel, hebben alle topfavorieten wel iets aan de hand gehad. Jonas Vingegaard was er het slechtst aan toe met onder meer een ingeklapte long.

Pro Cycling Stats berekent top 10 Tour

Voor het invullen van je pooltje is het dit jaar dus nog eens extra zwaar. Het is een beetje gissen naar de vorm van de grote vier topfavorieten Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel en Primoz Roglic.

En dan kun je je maar het beste verlaten op de wetenschap. Die is in het wielrennen alomtegenwoordig de laatste jaren. Niet alleen de ploegen berekenen alles zorgvuldig, dat doet ook de bekende wielerstatistiekensite ProCyclingStats.

Zij maakten dan ook een voorspelling van de top 10 op basis van data. Daarin namen ze een gewogen score op klimmen, tijdrijden en andere groterondecapaciteiten mee. Recente resultaten wogen zwaarder dan resultaten uit het verleden. Uit al die die data rolde onderstaande top 10, met een toch wel verrassende nummer drie - al werd hij vorig jaar ook derde.

Simon Yates, Carlos Rodriguez, Mikel Landa en Juan Ayuso vallen respectievelijk op plaats 11, 12, 13 en 14 net buiten de top 10 volgens PCS.

De top 10 die PCS voorspelt

Beeld: ProCyclingStats

Eerste slag al in het openingsweekend?

Het klassement zou best eens al vrij snel in een plooi - of tenminste een voorplooi - kunnen komen te liggen, want op de eerste dag staat er al een vrij zware rit op het programma. In die etappe van Firenze naar Rimini krijgen de renners maar liefst 3600 hoogtemeters voor de kiezen.

Er staan maar liefst zeven gecategoriseerde klimmen van tweede of derde categorie op het programma in 206 kilometer. Je kunt het dus met recht een Luik-Bastenaken-Luik in Italië noemen. De laatste klim - in San Marino - ligt wel op 25 kilometer van de aankomst.

Als het zaterdag nog geen vuurwerk wordt met verschillen in het algemeen klassement, dan toch zeker dinsdag. Dan staat namelijk de eerste - en voorlopig ook enige - Alpenrit op het programma.

Met een start in Italië rijdt het peloton dan via de bekende wintersportplaats Sestriere - al geen misselijke beklimming - via een vol van tweede categorie naar de Galibier, die ze via de kant van de Lauteret zullen bedwingen. De finish ligt na een afdaling, in Valloire.