Van den Broek lacht na superstunt in eerste Touretappe: 'Ik zag de finish, maar dat was echt nog een pokkeneind'

De 23-jarige Van den Broek stal de show in de openingsetappe en werd tweede achter kopman Bardet. 

Frank van den Broek Tour

In zijn allereerste Touretappe ooit zorgde Frank van den Broek voor een megastunt. De 23-jarige Nederlander nam deel aan de vroege vlucht en reed in de finale met ploeggenoot Romain Bardet naar een een-tweetje voor Team dsm-firmenich PostNL.

Na afloop van de etappe verscheen hij voor de camera bij de NOS. "Ik ben helemaal naar de klote, helemaal leeg", lachte Van den Broek, die verklaarde dat zijn ploeg haar zinnen had gezet op de openingsetappe. "We wilden er gelijk staan in het openingsweekend."

Het lukte de jonge Nederlander relatief gemakkelijk om een plekje in de vroege vlucht te bemachtigen. Daarna waren de bollen het doel, maar Van den Broek mistte de punch om tegen zijn medevluchters te strijden.

"Ik zat redelijk te balen dat ik de bollentrui niet kreeg", ging hij verder. "Waarom reed ik er nog? Misschien voor de strijdlustprijs, maar we komen niet om in beeld te rijden."

Finale

Terwijl Van den Broek nog aan het balen was over het missen van de bergtrui, sprong ploeggenoot Romain Bardet weg uit het peloton. De Nederlander wachtte vervolgens op zijn tien jaar oudere kopman. "Toen konden we samen op pad", aldus Van den Broek.

De twee renners van Team dsm-firmenich PostNL reden samen weg bij de overige vroege vluchters en zorgden voor een zinderende finale richting het Italiaanse Rimini. Daar slaagden Van den Broek en Bardet erin om het jagende peloton achter zich te houden.

"Het was hoofd naar beneden en volle bak naar de finish", zei de Tourdebutant, die de grote motor was in de koppeltijdrit met zijn teamgenoot. "Het hele stuk wind tegen was super zwaar. Ik zag de finish in de verte, maar dat was echt nog een pokkeneind."

Winst voor Bardet

Van den Broek reed zich in de slotkilometer helemaal leeg en zag Bardet op het laatste moment langszij komen om te winnen. "Mijn benen waren leeg en hij kwam erover", zei de Nederlander over dat moment. "Het is mooi dat hij in zijn laatste Tour wint en het geel pakt."

"Ik hoop dat ik nog genoeg kansen krijg om dat ooit ook te doen", sluit hij af. Van den Broek mistte weliswaar de ritzege, het geel en de bollen op een haar, maar mocht wel drie keer op het podium verschijnen.

De jongeling leidt het jongeren- en het puntenklassement en werd bovendien verkozen tot meest strijdlustigste renner van de dag. Morgen zal hij starten in de groene trui, mét rood rugnummer.