José De Cauwer over Visma | Lease a Bike: 'Ze hebben ons te lang aan het lijntje gehouden'

José De Cauwer analyseerde het openingsweekend van de Tour en trok vooral belangrijke conclusies over Visma | Lease a Bike. 

jonas vingegaard en mathieu heijboer

Het zware openingsweekeinde van de Tour de France in Italië leverde het gehoopte wapengekletter tussen de klassementsrenners op. Niet in de op het oog zwaardere eerste etappe, maar wel op de laatste beklimming van het steile klimmetje naar de basiliek van San Luca in Bologna. Als altijd voorzag José De Cauwer de beelden van commentaar op Sporza.

De Cauwer ziet dat Vingegaard in orde is

Na afloop van de rit van gisteren analyseerde hij de koers ook samen met hoofdcommentator Renaat Schotte. De twee zagen een sterker Visma | Lease a Bike dan ze hadden verwacht, die ook in de rit van zaterdag al het heft in handen namen.

"Het is wel een bevestiging van wat we gisteren al gezien hadden. Vingegaard is meer dan in orde. Gaat hij starten of niet starten? Ze hebben ons te lang aan het lijntje gehouden", aldus De Cauwer.

Krijgen we dan ook weer net zo'n tweestrijd te zien tussen de twee beste klassementsrenners ter wereld? Tot de verschroeiende tijdrit van Vingegaard vorig jaar gaven ze elkaar geen duimbreed toe en was het stuivertje wisselen.

"Elk jaar is anders. We weten niet in hoeverre Pogacar of Vingegaard in orde zijn. Er is al veel gebeurd na twee ritten en het is goed dat Vingegaard op de afspraak is." En dat geldt wat De Cauwer betreft voor zijn hele ploeg.

"Ze hingen met haken en ogen aan elkaar, zonder Van Baarle en Kruijswijk. Maar ze zijn hier en draaien gewoon mee."

Evenepoel en Roglic

De Cauwer zag ook dat de Belgische hoop Remco Evenepoel het net achter Pogacar en Vingegaard prima deed. "Hij is goed in orde, en ik zag ook een goede Maxim Van Gils, die aan het einde teleurgesteld was. Maar je kan niet zeggen dat Pogacar je verrast. Voor zover wij gezien hebben, heeft Remco in zijn eentje dat gat van tien á twaalf seconden gedicht."

Roglic was dan weer niet op afspraak. "Dat is toch wel een tikje. Is dit een signaal? Daarvoor moeten we wachten tot de Galibier, om dan te zien wat er aan de hand is. We gaan daar heel snel zijn, overmorgen al."