Analyse | Vingegaard was de onzekere factor, maar juist Pogacar blijft na twee dagen Tour met twijfels achter

Onze redacteur zag een ijzersterke Vingegaard in het openingsweekend van de Tour en denkt dat hij Pogacar lichtjes aan het wankelen heeft gebracht. 

Pogacar Vingegaard Tour 2024

Na zijn zware crash in het voorjaar begon Jonas Vingegaard met twijfels aan de Ronde van Frankrijk. Hij voelde zich goed, maar was dat goed genoeg om met Pogacar te wedijveren? Ja dus, zo weten we na twee dagen Tour.

Mentaal dreuntje

Sterker nog, de kopman van Team Visma | Lease a Bike was dermate sterk in het openingsweekend, dat hij Pogacar al lichtjes aan het wankelen heeft gebracht. In rit één kwam Vingegaard sterker voor de dag dan verwacht en zijn reactie op de San Luca was flitsend.

Vooral in die eerste Italiaanse etappe heeft de 27-jarige Deen een klein mentaal dreuntje uitgedeeld aan zijn rivaal, zo lijkt het. Op de vierde klim van de dag gingen de mannen van UAE op de pedalen staan om de concurrentie te meten, maar aan het einde van de klim hing een frisse Vingegaard nog vrolijk in hun wiel.

Dat terwijl Juan Ayuso als een van hun schaduwkopmannen op het elastiek hing. De ploeg van Pogacar stopte hierna met tempo maken en verdween voor de rest van de rit uit de spits van het peloton.

Ook in de tweede rit, toch een kolfje naar de hand van de veelvraat, maakte de ploeg geen aanstalten om de kopgroep in te rekenen met het oog op ritwinst. Het was een signaal dat ze in rit één al gevoeld hebben hoe goed Vingegaard momenteel is.

Tweestrijd

En gelijk hadden ze, de mannen van UAE. Vingegaard was inderdaad ijzingwekkend sterk op de San Luca in rit twee. Pogacar plaatste een aanval, maar hij bracht zijn Deense rivaal niet in verlegenheid.

De winnaar van de laatste twee Rondes van Frankrijk pareerde de aanval van zijn 25-jarige concurrent met ogenschijnlijk gemak. In de kilometers na de beeldschone beklimming in Bologna reden de twee door tot aan de streep.

De kopbeurten van Vingegaard waren niet vol overtuiging, in tegenstelling tot die van Pogacar. Maar waarom zou 'ie ook? De Deen heeft allang aangevoeld dat deze editie van de Tour ook weer gaat uitdraaien op een tweestrijd tussen de tweevoudig winnaars. Volle bak doorrijden had geen enkele meerwaarde voor de Deen.

Vervolg van de Tour

"Jonas was supergoed op Pogacar-terrein", sprak ploegleider Girscha Niermann na de tweede etappe. "We vreesden voor tijdverlies en dat is niet gebeurd." Daarmee vat de Duitse ex-renner de verhouding tussen de twee rivalen op dit moment goed weer.

Vingegaard beschikt nu namelijk ineens over hele goede papieren. Zijn terrein, het hooggebergte, moet namelijk nog komen. Daar is de Deen de bewezen betere over Pogacar en dat weet de Giro-winnaar ook.

Daar waar Vingegaard op zaterdagochtend dus nog de onzekere factor was, is Pogacar waarschijnlijk degene die sinds zondagavond met twijfels zit. De Sloveense alleskunner zal van hele goede huizen moeten komen om zijn dubbel Giro-Tour te realiseren. Vingegaard is namelijk klaar voor een nieuw duel. Meer dan klaar.