Dit is waarom wij vandaag juist géén Nederlander willen zien winnen in de Tour

Wij hopen natuurlijk iedere dag op een Nederlander als ritwinnaar in de Tour, maar vandaag even niet (zeggen we met een knipoog). 

Lars Boom Nederlander

Weet u het nog, woensdag 9 juli 2014? Lars Boom! De Nederlander boekte ein-de-lijk weer eens een ritoverwinning voor ons land. Acht jaar na Pieter Weening in Gerardmèr won hij de zware kasseienrit en liet Boom ons weer eens juichen.

Uitschakeling Oranje

Maar dat juichen was voor korte duur. Want weet u ook wat er die avond gebeurde? Oranje werd uitgeschakeld op het WK voetbal. Het verloor via penalty's van het Argentinië van Lionel Messi. Een gevalletje 'Jantje lacht, Jantje huilt' voor menig Nederlander dus.

Het bizarre is, is dat op het laatste EK precies hetzelfde gebeurde. Mathieu van der Poel won toen zijn eerste - en tot nu enige - etappe in de Tour. De Nederlander won op Mûr de Bretagne en mocht het geel aantrekken.

Een magisch moment voor Mathieu van der Poel!

Direct na de rit speelde het Nederlands elftal de achtste finale tegen Tsjechië, waarbij Oranje zichzelf vernederde en opnieuw uitgeschakeld werd. Toeval, of een nieuwe traditie?

Zelfs in bij de verloren WK finale tegen Spanje in 2010 zegevierde het rood-wit-blauw in de Tour. Het was echter ietwat lichtblauw, want Luxemburger Andy Schleck won die dag de bergetappe naar Morzine-Avoriaz. Een beresterke Robert Gesink werd trouwens derde in die etappe, wat dan wel weer als een kleine Nederlandse overwinning kan worden beschouwd.

Overlap met de Tour

Hiermee komen we tot de bizarre conclusie dat bij de laatste twee eindtoernooien die overlapten met de Tour, er een Nederlander een rit won op de dag dat Oranje uitgeschakeld werd. Er lijkt dus een naar patroon te ontstaan.

Als we terugkijken in de geschiedenis, zien we dat de uitschakelingen van Oranje vaak voor de start van de Ronde van Frankrijk zijn. Dat komt omdat voetbaleindtoernooien pas de laatste twee decennia een flinke overlap met de Tour hebben.

Nederlandse kanshebbers

Echt heel bang voor een vervolg van de traditie hoeven we overigens niet te zijn. Vandaag staat er een etappe over de Galibier op het programma, maar veel Nederlandse kanshebbers zijn er niet.

Goede klimmers als Wilco Kelderman en Bart Lemmen zullen bij Visma | LAB te maken hebben met stalorders, terwijl de etappe te zwaar is voor Mathieu van der Poel en Frank van den Broek. Wout Poels is de enige Nederlander die een klein kansje heeft, al lijkt hij nog te moeten groeien in deze Tour.

Goede papieren voor Oranje dus, al vrezen we een beetje voor zaterdag. Als het elftal van Ronald Koeman vandaag wint, speelt het zaterdag de kwartfinale. Dan staat er een punchy sprintersrit op het programma. Een kolfje naar de hand van Marijn van den Berg, Mathieu van der Poel, Danny van Poppel of zelfs Dylan Groenewegen...

Dit artikel schreven we voorafgaand aan de wedstrijd Nederland - Roemenië, dus is ietwat gedateerd.