🎥 Italianen door het dolle heen omdat Pogacar lokale worst in zak doet

Tijdens de Tour maken de renners de gekste dingen mee. Tadej Pogacar kreeg te maken met wildenthousiaste Italianen en een stuk vlees. Pogi weet er wel raad mee! 

tadej pogacar stopt hand in zak

De Tourkaravaan rijdt vandaag weer terug naar huis na drie dagen in Italië. Koersen in Italië is andere koek dan in Frankrijk. Of ja, andere worst eigenlijk. Daar weet Tadej Pogacar na gisteren alles van.

Cadeautje voor Pogacar

De guitige Sloveen is altijd wel in voor een gebbetje en hield dus voor het begin van de etappe halt bij een bijzonder spandoek dat fans achter een dranghek omhoog hielden.

Op het doek zeggen de Italianen in het Engels dat ze een cadeautje hebben voor de tweevoudig Tourwinnaar. Wat dat cadeautje precies is, en waarom het veel meer waard is dan een derde Tourzege, maken ze duidelijk met twee foto's op het spandoek.

"Winning the Tour de France Cup is overrated", valt er te lezen naast een foto van Pogi die de Tour de France-trofee omhoog houdt. Eronder staat een plaatje van Pogacar die - gephotoshopt - een stuk ham in z'n handen heeft: "Piacentina Cup is better!", staat erbij.

Worst in zak

Pogacar wordt getriggerd door het spandoek en houdt halt. Het blijkt dat hij van de enthousiaste Italianen een delicatesse krijgt uit hun woonplaats Piacenza. De Piacentina is dé lekkernij van het Noord-Italiaanse stadje met 100.000 inwoners.

Het is een stuk gedroogde ham dat gemaakt wordt van de nekspieren van speciale varkensrassen en op smaak wordt gebracht met zout, peper, kaneel, suiker en kruidnagel.

Zo'n stuk ham noemen Italianen een 'coppa' en als je dat letterlijk vertaalt wordt het dus cup. Zie hier, de woordgrap. Of Pogacar dat snapt in de luttele tijd dat hij stilstaat bij de Italianen denken we niet. Maar hij werkt graag en neemt de ham in ontvangst en stop 'm onder luid gejuich in de zak.

De beelden daarvan zie je hieronder. De Italiaan geeft nog wat tekst en uitleg over de actie en het stuk vlees.

Worst als ontbijt vandaag?

Of Pogacar de worst heeft opgegeten bij z'n ontbijt lijkt twijfelachtig - waarschijnlijk iets te vet voor een wielerdieet - maar dat hij wel een flink ontbijt achter de kiezen heeft, lijdt geen twijfel. Vandaag mag hij namelijk klimmen. Drie cols wachten hem en de rest van het peloton. De Tourkaravaan verlaat Italië via de klim naar wintersportoord Sestriere. Daarna wacht de Col de Montgenèvre.

Dat is niet zo'n zware klim, maar het slotstuk van de rit is dat wel: de Col du Galibier. Die heel grote naam beklimmen ze wel vanuit de minst zware kant, met eerst de relatief eenvoudige Col du Lautaret en daarna nog 7 kilometer klimmen naar de top van de Galibier - wel 7 zware kilometers. De finish ligt na een afdaling in Valloire.

Pelotonpraat
  • Instagram Tour de France