Tour | Tijdrit met klimmetje! Alles wat je moet weten over etappe 7: Nuit-Saint-Georges - Gevrey-Chambertin

Hieronder vind je alle informatie over de Tour-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 7 tour

Parkoers en wielergeschiedenis

Een belangrijke dag voor de klassementsrenners: de eerste individuele tijdrit van de ronde staat op het programma. Het is niet volledig recht toe, recht aan. In het middenstuk ligt namelijk een klein heuveltje te wachten.

De anderhalve kilometer aan 6,5 procent is niet superlastig, maar als je je ritme niet vindt, kan het in een tijdrit funest zijn en worden de benen afgesneden. Vervolgens loopt het enigszins vlak, waarna een korte afzink wordt ingezet. Nadien is het nog 6,5 kilometer naar de meet.

Normaal gesproken wordt het een interessante strijd tussen de beste klassementsrenners. Zeker bij Team Visma | Lease a Bike waren ze ongetwijfeld al vroeg bezig met deze race tegen de klok.

Vorig jaar deelde Jonas Vingegaard in de individuele tijdrit de beslissende slag uit aan Pogačar. Mathieu Heijboer was toen al vanaf december ermee bezig, zo vertelde hij tegen Wieler Revue. “Na de bekendmaking van het parkoers is het eerste waarnaar ik kijk hoeveel tijdritkilometers er in de ronde liggen. In december ben ik me gaan verdiepen en heb ik bijvoorbeeld bekeken of een fietswissel nodig zou zijn.”

Geschiedenis

In 2017 was één sprinter ongenaakbaar: Marcel Kittel. De Duitse spurtbom won de ene na de andere etappe. Na elf dagen Tour de France had hij al vijf ritten op zijn naam geschreven. Een van die etappes won hij in de startplaats van vandaag: Nuits-Saint-Georges.

Kittel was op dat moment ook hard op weg om de groene puntentrui voor het eerst in zijn loopbaan te winnen. Na de elfde etappe had hij een voorsprong van liefst 133 punten. Toch liep het anders en zou Kittel de groene trui uiteindelijk nooit winnen in zijn loopbaan. Nochtans leek er in 2017 tot de derde week geen vuiltje aan de lucht.

Na de vijftiende rit had Kittel nog steeds een voorgift van bijna honderd punten. De rit nadien zou erom hangen of hij zou kunnen mee sprinten om de zege. Kittel kwam op achterstand te liggen en de ploeg van nummer twee Michael Matthews, Team Sunweb, zette zich op kop van het peloton om de Duitser verder op achterstand te rijden.

Dat kostte veel energie, maar het lukte uiteindelijk wel. Mede door het werk van Laurens ten Dam, Ramon Sinkeldam en Roy Curvers won Matthews uiteindelijk de etappe. Nog belangrijker: ze reden Kittel definitief de vernieling in. De Duitser stapte een dag nadien af en in Parijs werd Matthews gehuldigd als winnaar van de groene trui.

Streek

Wie de individuele tijdrit wint, zal op het podium wellicht worden onthaald met een fijne streekwijn. Finishplaats Gevrey-Chambertin staat namelijk bekend om de wijnproductie.

Het plaatsje is zelfs het grootste wijn producerende dorp van de Bourgondische Côte d’Or. Al sinds het begin van onze jaartelling wordt er wijn gemaakt. Volgens sommigen zijn de wijngaarden in Gevrey-Chambertin de oudsten van de Bourgogne.

Profiel van de etappe

Onze favorieten

TV

Je hebt voor de Tour de France de keuze uit drie zenders: de NOS, Sporza en Eurosport. Sommige ritten worden integraal uitgezonden, zoals het openingsweekend. Maar als je niks van de finale wil missen moet je sowieso toch rond een uurtje of half vijf wel voor de buis of livestream zitten, want de finish is steeds zo rond de klok van half zes.

's Avonds kun je kijken naar De Avondetappe, eerst nog na de EK-uitzendingen van de NOS of rond 22.00 uur op de NPO3. Vive le Velo op Sporza begint pas later. Of dat na of nog tijdens het EK is, is nergens terug te vinden. Er zijn natuurlijk ook honderdmiljoenmiljard podcasts waar je naar kunt luisteren...