Visma | LAB vindt Evenepoel mentaal niet rotsvast: 'Als hij in de verdrukking komt, gaat hij daar niet altijd goed mee om'

De ploeg van Jonas Vingegaard & co heeft een uitgebreide screening van Remco Evenepoel gedaan.

Evenepoel

Remco Evenepoel is momenteel bezig aan de grootste test van zijn wielerloopbaan tot dusver. Het fenomeen uit Schepdaal rijdt zijn eerste Ronde van Frankrijk. Zijn allergrootste droom is om ooit de gele trui mee naar huis te nemen. Straks in Nice zou hij al heel blij zijn met een plekje op het podium.

Bij Visma - Lease a Bike, dat met Jonas Vingegaard één van de topfavorieten voor eindwinst in haar rangen heeft, houden ze rekening met Remco Evenepoel, maar van Tadej Pogacar hebben ze toch het meeste schrik. "Hij is degene die Jonas Vingegaard het dichtst benadert", vertelt de Nederlandse succesformatie aan Het Laatste Nieuws.

Screening

Visma - Lease a Bike wil niets aan het toeval overlaten en heeft daarom toch maar een uitgebreide screening van Evenepoel gedaan. "Dat doen we met al onze belangrijke concurrenten”, zegt sportief directeur Merijn Zeeman. “Iedere koers vullen we de database aan."

"Ik kan niet alles vertellen, maar we bekijken beelden, we maken berekeningen, we volgen social media, we kennen klimtijden, we kennen het geschat vermogen... Dat kost veel tijd en energie. In mannen als Evenepoel proberen we ons wel goed te verdiepen. Je probeert een zo goed mogelijk beeld te schetsen van je tegenstander en waar er mogelijk een zwakkere plek zit.”

Zwakke plek

Wat de zwakke plek van Evenepoel is? Bij Visma-Lease a Bike denken ze dat de ex-wereldkampioen mentaal niet altijd even rotsvast is. Uiteraard verwijzend naar zijn inzinking tijdens de Vuelta-etappe naar de Tourmalet vorig jaar. Evenepoel zakte toen vroeg in de etappe door het ijs en verloor bijna een halfuur.

"Als hij in de verdrukking komt, gaat hij daar niet altijd goed mee om”, klinkt het. “Remco kan altijd heel goed zeggen dat hij zelfvertrouwen heeft, maar we hebben hem nog niet met dat zelfvertrouwen tegen de allergrootsten zien koersen."

Tour is andere koek

Sepp Kuss, die vanwege een coronabesmetting in extremis moest afhaken voor de Tour, waarschuwt dat de Tour andere koek is dan de Vuelta en de Giro.

"De cols zijn hier meestal minder steil en minder explosief. Ik ben zeker dat Evenepoel de kwaliteiten heeft om met de besten mee te gaan in het hooggebergte, maar je moet het over drie weken zien. Is hij in de laatste week ook nog bij de besten?"