Adrie van der Poel: 'De gravelrit is een etappe die in Mathieu's straatje past'

Adrie van der Poel blikt terug op de eerste vier dagen van de Tour en hoopt zijn zoon Mathieu in de gravelrit in Troyes van voren te zien.

Adri van der Poel

Adrie van der Poel sprak met In de Leiderstrui over de kansen van zijn zoon Mathieu van der Poel en diens ploeg Alpecin-Deceuninck. “Ik moet altijd lachen als mensen zeggen ‘we gaan voor ritten’. Begin gewoon met eentje, denk ik dan. Voor Mathieu en Alpecin-Deceuninck is het een relatief makkelijke rekensom."

"De tijdritten kun je er al af halen. De bergritten idem. Dan moet je het hebben van de sprintritten met Jasper Philipsen en de heuvelritten. Als je er dan één van de vijf of zes weet te winnen, is het al een succes. Daar moet je dan ook van genieten.”

"Vorig jaar zat alles enorm mee”, zegt VDP senior. “Maar wat geweest is, telt simpelweg niet. Je begint weer opnieuw op nul en je wordt afgerekend op hetgeen je ditmaal presteert. In de ploeg is er echter wel alle vertrouwen in een goede afloop, denk ik. Zij weten natuurlijk ook wel dat je jezelf niet uit de weg moeten laten slaan door de eerste ritten.”

Voor Mathieu van der Poel lijkt de gravelrit rondom Troyes geschikt. Adrie is het daarmee eens. “De gravelrit is gewoon één van die etappes die mogelijkerwijs in Mathieu zijn straatje past. Daar zijn er denk ik dus een stuk of vijf à zes van. Maar je bent natuurlijk van nog wat dingen afhankelijk."

"Wie staat er aan de leiding? Moet je in je eentje het initiatief nemen of zijn er andere ploegen die willen rijden? Op de dag ervoor kun je zoiets bespreken, maar ook dat kan tijdens een rit zelf nog gewijzigd worden. De tijd zal het in principe gewoon gaan uitwijzen. Zo simpel is het.”