Adrie van der Poel: 'Ik word bang van de hedendaagse wielrenner'

Voor Adrie van der Poel is de trend dat wielrenners steeds magerder worden een doorn in het oog.

Adrie van der Poel

Van der Poel senior is van mening dat de moderne wielrenner veel te scherp staat en dat de gezondheid zolangzamerhand in het gedrang komt. In een discussie met de wegens hartklachten gestopte Nathan Van Hooydonck in De Avondetappe komt dit gevoelige onderwerp aan bod.

"Vroeger hadden bijna alle vrouwelijke wielrensters anorexia en als ik naar de hedendaagse wielrenners kijk, daar word ik bijna bang van als ik ze zie lopen. Ze staan al zo mager en al het eten moet dan ook afgewogen worden. Ik ben blij dat Mathieu zo op z'n tijd een vette hamburger eet en dat die voedingsapp hem dan gestolen kan worden. Als ik in de Tour kijk zie ik renners van 1.80 meter met een gewicht van 60 kilogram. Dat is echt niet gezond hoor."

Van Hooydonck werpt tegen: "Mathieu kan een hamburger gaan eten omdat ie uitzonderlijk getalenteerd is. Als andere renners dat doen, doen ze niet meer mee om te winnen. Je koerst toch om te winnen en om het beste uit jezelf te halen?"

Tom Dumoulin doet ook een duit in een zakje. "Bij Visma-Lease a bike zijn ze extreem ver gegaan in het voedingsverhaal en ze hebben daar enorme resultaten mee geboekt. Dus dat is wel fantastisch natuurlijk."

Voor Van der Poel is de voeding maar een aspect van het hele verhaal. "Het is niet alleen de voeding, maar ook de hoogtestages (...). Er is heel veel veranderd in het wielrennen op een hele korte termijn."