Adrie van der Poel legt uit waarom Mathieu er zó ver bovenuit stak: 'Al die kleine puntjes komen bij elkaar'

Vader Adrie van der Poel zag zijn Mathieu van der Poel flink huishouden in Zonhoven. Hij verklaart het grote verschil met de rest. 

adrie van der poel en mathieu van der poel

Direct bij zijn eerste cross van het seizoen toonde Mathieu van der Poel zich een klasse apart. Dat hij won in Zonhoven was geen verrassing, de manier waarop dan weer wel. Adrie van der Poel keek trots toe hoe zijn zoon de tegenstand het zwijgen oplegde.

Gigantisch

"Hij krijgt het iedere keer weer voor elkaar om zijn eerste cross te winnen", reageert Adrie van der Poel in gesprek met WielerFlits. De wereldkampioen cyclocross van 1996 onder de indruk van de wijze waarop MVDP huishield.

"Je vangt zo links en rechts wel op dat het fysiek goed zit, maar dat wil niet zeggen dat het ook cross-technisch goed zit. Ik moet zeggen dat de weergoden wel wat hebben geholpen."

"Het zand was vastgeregend", legt Adrie van der Poel uit. "Er kon in paadjes gereden worden. Anderzijds moet je ook zeggen dat zijn voorsprong gigantisch was."

Voorafgaand aan zijn seizoensdebuut deed Van der Poel slechts twee specifieke cross-trainingen. Mede daarom hoopten insiders dat het verschil met de concurrentie niet zo groot zou zijn.

Niets bleek minder waar. De zesvoudig wereldkampioen sloeg direct in de eerste ronde meedogenloos toe en liet de rest kansloos.

Verschil

Vader Adrie verklaart waarom Matje, maar ook alleskunners Wout van Aert en Tom Pidcock zo ver boven de rest uitsteken. "Ik denk dat het verschil is dat die jongens zo'n zwaar wegprogramma rijden", aldus de winnaar van twee Touretappes.

"Je ziet het ook gewoon bergop. Ze kunnen één, twee tanden groter rijden en dan rijden ze gewoon van de rest weg. Dat wegprogramma speelt mee."

Ook de rol van Alpecin-Deceuninck valt volgens Adrie van der Poel niet te onderschatten. "Als je die crosscapaciteiten combineert met een wegprogramma en een ploeg die er volledig voor gaat en je de kans geeft om dat goed voor te bereiden, dan komen al die kleine puntjes bij elkaar."