Philipsen gedeclasseerd, Roodhooft niet akkoord: 'Boarding stond niet recht en Van Aert houdt in'

Christoph Roodhooft vindt de declassering van Jasper Philipsen niet helemaal terecht.

Philipsen

Jasper Philipsen is gedeclasseerd na een akkefietje met Wout van Aert in de zesde etappe van de Ronde van Frankrijk. De kopman van Alpecin-Deceuninck reed zijn landgenoot bijna de dranghekken, waardoor Van Aert vol in de remmen moest. (Beelden onderaan)

Philipsen is zijn tweede plek dus kwijt en hij doet ook een hele slechte zaak in het puntenklassement. Ploegleider Christoph Roodhooft is het niet helemaal eens met die diskwalificatie.

"Het is heel duidelijk dat de boarding niet recht staat en dat Wout inhoudt op het moment dat hij terug naar de rijweg stuurt", vertelde Roodhooft voor de camera van Sporza. "Ik vond het geen manoeuvre dat de declassering 100% rechtvaardigt. Er valt iets te zeggen voor beide kanten."

Een tweede groene trui winnen lijkt nu heel moeilijk te gaan worden. "Tot voor de declassering waren we er weer heel dicht bij en nu is die plots weer veraf. Dit komt hard aan. Gisteren was er de gezonde ontgoocheling over de nipt verloren sprint. Gedeclasseerd worden komt extra speciaal binnen."

Niet eerste keer

Een gefrustreerde Wout van Aert reageerde scherp op het manoeuvre van Philipsen. "Ik word opnieuw ingesloten door Philipsen", klonk het na de finish. "Vorig jaar was het ook al zo en nu weer. Het maakt me kwaad dat er nooit sancties volgen."

Wat Roodhooft denkt over de reactie van Van Aert? "Ik heb niet gelezen wat hij zei. Ik ga ervan uit dat de UCI zich niet laat beïnvloeden door de woorden of berispingen van anderen. Ik vind dat we positief moeten blijven, ondanks alles wat er gebeurd is vandaag."

Philipsen reed vorig jaar een indrukwekkende Tour met vier ritzeges én de groene trui. Dit jaar staat zijn zegeteller na drie massasprints nog steeds op nul. In het puntenklassement staat hij vierde met 85 punten. Biniam Girmay staat aan de leiding met 149 punten.

Nieuws
  • Cor Vos