Wielermakelaar Alex Carera: 'Uijtdebroeks komt eerder in aanmerking voor Tourwinst dan Evenepoel'

De bekende Italiaanse wielermakelaar heeft hoge verwachtingen van Cian Uijtdebroeks.

Uijtdebroeks

Hij komt zelden in beeld, maar is al zo'n kwarteeuw een prominent figuur in het peloton. Wielermakelaar Alex Carera stampte op zijn 22e samen met broer Johnny het oudste en grootste wielermanagement ter wereld uit de grond. Vandaag, op zijn 49e, behartigt hij de belangen van onder meer Tadej Pogacar, Cian Uijtdebroeks en Jasper Philipsen.

Philipsen onderhandelde lange tijd zelf zijn contracten, maar afgelopen winter deed hij toch voor het eerst beroep op een makelaar. Hij kwam via boezemvriend Tadej Pogacar bij Carera terecht.

"Tadej en Jasper deden in Singapore mee aan het ASO-criterium en we raakten aan de praat in de bar", vertelt Carera aan Het Nieuwsblad. "Dat was eerder een kennismaking. Pas begin dit seizoen belde hij me op voor een babbel. Er kwam een nieuw contract aan en hij wou bekijken of we konden samenwerken. Ik kwam ervoor naar Ham. Na twee dagen bedenktijd was het beklonken.”

Dromen waarmaken

Carera onderhandelde met UAE Team Emirtes, BORA hansgrohe en Alpecin-Deceuninck (Philipsen koos er uiteindelijk voor om te verlengen). Tijdens die contractbesprekingen draait het lang niet enkel om geld. "Mijn insteek is dromen waarmaken. Concullega’s proberen wel eens renners af te snoepen met financiële beloftes, maar daar draait lang niet alles om."

"Waar droomt hij op termijn van? Wat ligt binnen zijn mogelijkheden? In welke mate wil de ploeg zich daarvoor engageren? Dat zijn de essentiële elementen bij een contractbespreking. Hij moet het geld niet volgen. Als het goed loopt, dan volgt het geld hem wel."

Filosofie gewaardeerd

De filosofie van Carera wordt bij zijn cliënten gewaardeerd. Na hun carrière raadplegen ze hem nog steeds voor advies. "Thor Hushovd, Damiano Cunego, Michele Bartoli, Vincenzo Nibali, noem maar op. Nibali belt me constant op voor van alles en nog wat. Deze ochtend nog, erg vroeg."

Eén van de grootste talenten in zijn portemonnee is Cian Uijtdebroeks. Carera heeft erg veel vertrouwen in het 21-jarige Belgische rondetalent. "Een jongen die weet wat hij wil. Ik zie hem op termijn in staat om grote rondes te winnen."

Uijtdebroeks

"Volgens mij komt hij eerder in aanmerking voor de gele trui in Parijs dan Remco Evenepoel. Evenepoel is een weergaloze eendagsrenner en killer in korte rittenwedstrijden. Akkoord, hij won ook al de Vuelta maar dat was toch een speciale editie. Maar de Tour, in een gevecht met alle toppers? Ik twijfel."