Biniam Girmay pakt z'n tweede in de Tour na tegenvallende etappe

Vooraf hoopten we op meer, maar het werd een teleurstellende etappe die eindigde in een massasprint. Andermaal was Biniam Girmay de snelste.  

biniam girmay in de groene trui

De Tourorganisatie had er alles aan gedaan om de zaterdagrit in de Tour een spectaculaire te maken; de hele dag op en af. Zelfs de weergoden werkten mee - althans, daar leek het op voorhand op. Wind schuin van achter in de rug. Maar niks spektakel, niks waaiers. Het blijkt maar eens: de renners maken de koers.

EF in de aanval

En die renners hadden er na een fel begin toch geen zin meer in. De bolletjesnoor Jonas Abrahamsen mengde zich meteen in de strijd om de vlucht om zo weer wat puntjes te sprokkelen. Hij kreeg Neilson Powless en Stefan Bisegger van EF Education-EasyPost mee.

Daarachter leek het even vuurwerk te worden, want bijvoorbeeld Mathieu van der Poel meldde zich met een paar speldenprikjes. EF wilde met nog meer mensen voraan raken en stuurde Ben Healy en Alberto Bettiol naar het front.

Maar de vele aanvalletjes baarden een muis. Bisegger en Powless lieten zich uitzakken, de rust in het peloton keerde terug. Het gevolg: we keken de hele dag naar de Noor in z'n afzichtelijke bolletjespak, die eenzaam voor het peloton uitreed.

Heuvelop sprinten

Eerst deed hij dat met meer dan 5 minuten voorsprong, en zoals het dan gaat in een sprintersetappe - want dat was het inmiddels - wordt het steeds wat minder. Op 30 kilometer van de streep in Colombey-les-Deux-Églises had hij nog een kleine twee minuten over.

In het peloton waren Fabio Jakobsen en Mark Cavendish weer teruggekeerd nadat ze in de heuvelzone, toen het dus wel even hard ging, gelost waren. De mannen van Lotto-Dstny waren zeer bedrijvig voor hun grote sprinthoop Arnaud De Lie.

Op 15 kilometer van de streep werd de Noor uiteindelijk teruggepakt door het peloton, waaruit Jakobsen en - verrassend - Michael Matthews inmiddels weer gelost waren. Alle kaarten op de licht oplopende aankomst bij Jayco-AlUla dus op Groenewegen.

De Amsterdammer kwam er niet aan te pas, net als zijn landgenoot Marijn van den Berg (werd nog wel vijfde). Het was namelijk Biniam Girmay die in het groen een bisnummertje opvoerde. Hij klopte Jasper Philipsen en Arnaud De Lie, die de meeste snelheid had, maar er niet langs kon.