Mathieu van der Poel na elfde plaats in gravelrit: 'Ik heb nog van zulke dagen nodig om te groeien'

Mathieu van der Poel werd elfde in de graveletappe, maar hield er wel eenm goed gevoel aan over. 

Poel

De wereldkampioen wachtte lang af, ging in de slotfase ten aanval, maar kon het gat naar de koplopers niet meer overbruggen. Na afloop vertelde hij in gesprek met de NOS dat het wel oké ging. "Het was een moeilijke koerssituatie, want ik wist dat de vlucht gevaarlijk was om vooruit te blijven. Dat bleek uiteindelijk ook."

Enkel Pogacar, Evenepoel en Vingegaard staken nog eens over naar de kopgroep, maar op dat moment bleef Van der Poel zitten. Toch had hij niet veel anders kunnen doen, zegt hij zelf. "De klassementsploegen gingen vol naar de stroken, maar daarna viel het weer stil. Ik kon niet veel anders doen. Uiteindelijk reden we nog met een goede groep weg, maar iedereen zat op de limiet."

Het was een lastige dag geweest, aldus Van der Poel. "De samenwerking was wel oké, maar zoals ik zei leek iedereen wel op de limiet te zitten. Het was ook in het peloton een heel lastige etappe, want op alle stroken ging het volle snelheid."

Eerste week

Van der Poel vond het tof om over gravel te koersen. "Ik weet niet hoe de rest erover denkt, maar ik vond het prachtig. Al waren sommige stroken wel op het randje. Ik vind het niet heel erg, maar sommige stukken lagen wel los."

"Ik was zelf niet super, maar ik was ook zeker niet slecht. Ik ben blij dat ik het nog heb geprobeerd, ondanks dat de koers een beetje op slot zat. Het verschil was te groot om te overbruggen."

Morgen gaat Van der Poel vooral rusten en herstellen. "Het was toch een lastige eerste week. Ik heb nog wat van zulke dagen nodig om te groeien. Ik voel dat ik beter word, maar ik had eigenlijk wel gehoopt om het iets beter te doen in de eerste week."