Vingegaard over 'ballen'-verwijt Evenepoel: 'Geen gebrek aan ballen, maar gewoon slimme koerstactiek!'

In het kamp van Visma | Lease a Bike trekken ze zich niets aan van de commentaren op hun koersstrategie.

Vingegaard

De graveletappe in de Ronde van Frankrijk blijft nazinderen. Remco Evenepoel en Tadej Pogacar wilden op 77 kilometer van Troyes de koers in brand steken, maar vuurwerk kregen we niet te zien. Jonas Vingegaard wilde namelijk niet meerijden, enkel volgen.

Dat leidde tot frustraties bij de nummers één en twee van het algemene klassement. "Vingegaard heeft schrik van mij", zei Pogacar in het interview na de finish. "Anders had hij wel overgenomen en niet alleen op mijn wiel gereden, maar ook op dat van de anderen."

'Geen ballen'

Ook op sociale kreeg Vingegaard de volle lag. Evenepoel zei dan weer dat zijn rivaal 'helaas niet de ballen had' (maar hij heeft wel begrip voor de tactiek van Visma | Lease a Bike). Dat verwijt schoot bij de tweevoudige Tourwinnaar in het verkeerde keelgat.

"Stel dat ik zeventig kilometer meerijd met Pogacar en Evenepoel en dan moet ik lossen op de derde laatste strook, wat ook effectief gebeurd is. Dan verlies ik in de gravelrit de Tour", zei de Deen aan onder meer Het Nieuwsblad. "Niet meerijden is geen gebrek aan ballen, maar gewoon slimme koerstactiek."

Geen tijd verliezen

"Onze tactiek was om geen tijd te verliezen. Als mensen dat niet begrijpen, is dat hun probleem", gaat hij verder. "Er komt een heel zwaar weekend aan en daarna volgt de beslissende derde week. Normaal ben ik in die laatste week altijd heel goed, maar door de crash kan ik het nu niet inschatten."

"Ik heb echter al een heel hoog niveau en groei nog altijd. Ik word beter en beter. Mijn niveau is way higher dan wat ik had verwacht met amper anderhalve maand voorbereiding.”

Bij Visma - Lease a Bike lijkt men overigens op één lijn te zitten over de tactiek. Sportief directeur Merijn Zeeman verdedigde Vingegaard ook al. Wout van Aert deelde via Strava zelfs een prikje uit aan de critici.

Nieuws
  • Cor Vos