Eindelijk raak! Jasper Philipsen wint tiende Touretappe: 'Hiervoor zijn we naar de Tour gekomen'

Een weinig vermakelijke tiende Touretappe is in de massasprint gewonnen door de Jasper Philipsen. 

Philipsen wint in Tour

Na tien dagen is het eindelijk gelukt; Jasper Philipsen wint de massasprint in etappe tien. De Belgische sprinter van Alpecin - Deceuninck was na een weinig memorabele etappe de snelste in Saint-Amand-Montrond.

Waaiers? Nee, wandelen!

Vooraf werd de etappe tussen Orléans en Saint-Amand-Montrond als mogelijk spektakelstuk. De open wegen in de laatste zestig kilometer moesten voor een waaierfeest gaan zorgen. De wind bleef echter uit, waardoor het geen waaier-, maar wandeletappe werd.

Op zestig kilometer van de streep, bij het uitrijden van Issoudun, trok het peloton de open vlaktes in. In de aanloop daarnaar toe was het dringen geblazen, maar eenmaal in de speeltuin van de wind viel het weer stil en konden we ons opmaken voor een grote massasprint.

Het Alpecin - Deceuninck van Mathieu van der Poel hield zich vrijwel de hele etappe afzijdig, maar blonk uit in de finale. De Belgische formatie lukte het als eerste ploeg in deze Tour om een deftige lead-out-trein op de rails te zetten.

Hierdoor begon Jasper Philipsen in de best mogelijke positie aan de sprint. De Belg reed ditmaal wel netjes rechtdoor (bij de tussensprint juist niet) en wist in de finishstraat Biniam Girmay en Pascal Ackermann achter zich te houden.

Opluchting

"Dit was waarvoor we hier naartoe kwamen", reageerde de winnaar opgelucht na afloop in het flashinterview. "Onze laatste week was niet goed, maar ik ben heel blij dat we onze kracht met de lead-out-trein konden laten zien. Het team deed het perfect."

Philipsen gaat verder: "We begonnen niet in onze beste vorm aan de Tour. De eerste week was zwaar en we konden nog niet winnen in de sprint. Het team bleef erin geloven en vandaag is het gelukt. Ik ben blij dat we de tweede week met een mooie overwinning zijn begonnen."

Groene trui

Door de tweede plaats van Biniam Girmay in de etappe, lijkt Philipsen geen grote slag te slaan in het puntenklassement. De Belgische renner staat nu 54 punten achter de Eritreëer.

"Biniam rijdt een hele sterke Tour, en hij staat al ver voor", erkent Philipsen. "We focussen ons op etappeoverwinningen en dan zien we wel waar we uitkomen."

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

Groenewegen was op de negende plaats de beste Nederlander in de massasprint, terwijl Marijn van den Berg elfde werd. Namens dsm-firmenich sprintte niet Jakobsen, maar Degenkolb mee. Hij werd zevende.

Morgen gaat de Tour de France verder met een zware etappe door het Central-Massief, met onder meer de Puy Mary. Het lijkt een zeer geschikte dag voor de aanvallers, terwijl ook de klassementsrenners aan de bak zullen moeten.

Nieuws
  • Cor Vos