Christoph Roodhooft over mogelijke exit Van der Poel in Tour: 'Ik denk dat zijn eigen gevoel cruciaal is'

Ploegleider Christoph Roodhooft twijfelt of het verstandig is om de wereldkampioen de Tour uit te laten rijden. 

Roodhooft Van der Poel

Na de dertiende etappe lijkt het klaar met de kansen voor Mathieu van der Poel in de Tour de France. Ploegleider en manager Christoph Roodhooft sprak van "een moeilijke vraag" toen de NOS hintte op een vroegtijdig vertrek uit de Ronde van Frankrijk met het oog op zijn deelname aan de Olympische Spelen.

Positieve evolutie

"Ik zie wel een positieve evolutie bij Mathieu momenteel", klinken de woorden van Roodhooft over de vorm van de Nederlander die - tot dusver - een weinig memorabele Tour rijdt. "Hij is misschien ietsjes minder begonnen, maar ik vind wel dat zijn conditie echt aan het evolueren is."

De Belgische ploegleider zag dat de kopgroep met de wereldkampioen geen ruimte kreeg, waarna Jasper Philipsen alsnog de dertiende etappe won voor Alpecin - Deceuninck. Het betekende de tweede ritzege voor de sprinter, die bij zijn eerste etappezege geholpen werd door een magistrale leadout van Van der Poel.

Hoewel de winnaar van De Ronde van Vlaanderen en Parijs - Roubaix flink aan het verbeten is, hoeven we hem niet te verwachten in de Pyreneeën. "We hebben al vaker gezien dat het voor hem moeilijk is in bergritten", aldus zijn ploegleider. "Ook lange rittenkoersen zijn voor hem niet evident, maar ik denk wel dat we richting de zomer en het najaar op de goede weg zijn."

Naar Nice?

De NOS vroeg vervolgens aan Roodhooft of de 29-jarige Van der Poel de Tour uit gaat rijden. "Of je rijdt naar Nice, of je rijdt er niet naartoe", was zijn lichtelijk filosofische antwoord.

"Als het meevalt door er niet naartoe te rijden kun je zeggen: geluk dat ik het niet gedaan heb. Maar je kunt maar één ding tegelijk kiezen en je weet nooit wat het beste is of was."

"Ik denk dat de gemoedstoestand en het plezier dat Mathieu er nog in heeft de doorslaggevende factor is", geeft Roodhooft aan. "Wanneer hij zich niet meer oké voelt, dan merken wij dat en zal hij dat aangeven. Ik denk dat zijn eigen gevoel cruciaal is."