Tim Heemskerk, trainer Vingegaard: 'We moesten zijn stage in Tignes zelfs verlengen, omdat ik dacht dat hij nog een achterstand had'

Jonas Vingegaard is beter in de Tour de France dan vooraf werd verwacht. 

Vingegaard

Die vraagtekens vooraf had alles te maken met zijn zware valpartij in de Ronde van Baskenland en de race tegen de klok die daarmee gepaard ging. "Dat was een verschrikkelijke dag", vertelde Vingegaards trainer Tim Heemskerk in de NOS-uitzending.

"Ik was op dat moment op Tenerife. Als je zoiets ziet gebeuren, hoop je eerst dat hij überhaupt gaat herstellen. Dan denk je nog niet aan wedstrijden rijden."

Na een paar dagen in het ziekenhuis bezocht Heemskerk de kopman. "Jonas heeft lang in het ziekenhuis gelegen. Hij was zwaargehavend, maar vanaf het moment dat we hem zagen, was hij al strijdbaar. Alleen kun je niet voorspellen hoe de revalidatie verloopt."

Heemskerk heeft eerder tegen Wieler Revue al eens gezegd dat Vingegaard zich snel in vorm rijdt. Hij wist dat de Deen acht trainingsweken nodig zou hebben om de Tour de France te halen. "Ik heb altijd gezegd dat hij dat aantal weken nodig had, met iets van een basis. In het revalidatieproject fietste hij een warming-up in dienst van de fysio-oefeningen en dat was al een vorm van lichte basis voor die acht weken."

Verbeteren

Aan de start komen was al een overwinning op zich volgens Heemskerk. "In het hele traject werd de achterstand van Jonas steeds kleiner. Iedere training was het kijken hoe het ging, moesten we de trainingszones aanpassen, en proberen uit ieder uur nog net iets meer te halen. Het was heel intensief."

"Hij heeft hard gewerkt, met de hele ploeg eromheen. In Tignes moesten we zijn stage zelfs nog verlengen, omdat we er voor mijn gevoel nog niet waren en hij nog een achterstand had."

De laatste week voor de Tour de France was ook nog nodig om te herstellen van zijn trainingsarbeid. "Je hebt dan nog niet de bevestiging. Dat weet je pas als je terugkeert in koers. De signalen waren goed en we hoopten dat hij nog kon verbeteren."

"De voorlaatste klim (in de etappe van afgelopen woensdag, red.) was de bevestiging dat we de oude Jonas zagen, maar nu staan de grote beklimmingen pas voor de deur. Het is niet alleen fit zijn, maar ook iedere dag kunnen herstellen. Maar voor mijn gevoel is hij aan het verbeteren."

Nieuws
  • Cor Vos