Tadej Pogacar over sublieme tactiek op de slotklim: 'Het was instinct'

Pogacar won met overtuiging de veertiende etappe en liep flink uit in het algemeen klassement. 

Pogacar Tour Pla d'Adet

Tadej Pogacar won de eerste Pyreneeënrit na een heerlijk stukje ploegenspel van UAE Team Emirates. De geletruidrager stuurde op zeven kilometer van de top van Pla d'Adet Adam Yates vooruit, om er vervolgens naartoe te springen en de rest op grote achterstand te zetten.

"Dit is een overwinning voor mijn ploeggenoten", zei Pogacar na afloop in het flashinterview. "We wilden wel voor de etappe gaan, maar dan in de sprint. Maar toen hadden we een situatie waarin Adam (Yates) kon aanvallen."

"Visma moest controleren en ik wist dat ik het gat naar Adam kon dichten", ging Pogacar verder over het plan van zijn ploeg in de finale. "Het plan was eigenlijk om een paar seconden te winnen in de sprint, maar dit is uiteindelijk veel beter."

Momentum

In de etappe naar Le Lioran liep Tadej Pogacar nog een gevoelige tik op, toen Jonas Vingegaard hem verrassend versloeg in de sprint. Nu lijkt het voordeel weer bij de Sloveen te liggen. "Laten we doorgaan met dit momentum", aldus Pogi, die uiteindelijk 39 seconden voor zijn Deense rivaal binnenkwam. De veelvraat staat nu al 1'57" voor in het algemeen klassement.

Met zijn ritwinst op Pla d'Adet hengelde Pogacar alweer zijn dertiende Touretappe binnen. "Een Tourrit winnen is iets waar ik niet aan durfde te denken toen ik een kind was", zei de Sloveen erover. "Vroeger zag ik Mark Cavendish winnen en toen dacht ik: hij is van een andere planeet en dat is niet te bereiken voor mij."

Na het noemen van de Brit vroeg de interviewer (opnieuw) of Pogacar nu mikt op het zegerecord van de sprinter, die in zijn carrière 35 Touretappes won. "Nee", antwoordde hij met een lach. "Ik noemde hem omdat hij voor mij een groot voorbeeld was."