Nieuwe trainer en trainingsmethoden het geheim van Tadej Pogacar? 'Doet voor het eerst in z'n carrière serieuze intervaltrainingen'

Tadej Pogacar vliegt al het hele seizoen, en deze Tour nog wat meer. Komt dat door zijn nieuwe trainer en diens methoden? Het zou zomaar kunnen. 

tadej pogacar met leeuwtje en bloemen

Tadej Pogacar gaat deze Tour als een raket. Sommige mensen dachten dat hij na de Giro misschien al een beetje op zou zijn. Het tegendeel is waar. Hij is sterker dan ooit en rijdt klimrecord na klimrecord uit de boeken. Z'n watts per kilogram zijn skyhigh. Bij veel mensen gaat dan de dopingbel rinkelen.

Oud-trainer Pogacar krijgt ervan langs

Wij steken onze handen ook niet in het vuur voor Pogacar, maar meteen de dopingkaart spelen is allicht ook wel heel eenvoudig. Z'n betere prestaties dit jaar zouden ook, naast dat hij nu in Luik-Bastenaken-Luik niet geblesseerd raakte, ook heel goed door een trainerswissel kunnen komen. De Sloveen heeft sinds november namelijk een nieuwe trainer: Javier Sola.

Die heeft de plaats ingenomen van Iñigo San Millan; de Bask is inmiddels werkzaam bij Athletic de Bilbao. Ene Mou op het forum van CyclingNews liet op het forum aldaar in maart geen spaan heel van de oud-trainer van Pogacar. Hij noemt San Millan een 'quasi-trainer'.

De trainingen die Pogacar moest doen, waren veel te eenzijdig, betoogt Mou, die zegt een insider te zijn - en dat ook staaft met allerlei trainingsdata die hij deelt. De Sloveen deed heel veel duurtrainingen aan 5 watt per kilogram (zone 2) met dan nog twee keer per week een FTP-blok van een kwartier. "Stel je voor wat er kan gebeuren als een toptrainer het overneemt", schrijft Mou.

Nieuwe impulsen: hittetrainingen en korte intervallen

En dat is dus volgens hem nu gebeurd met Sola. Die is ook trainer van Adam Yates, en die maakte als al wat oudere renner enorme sprongen.

Pogacar doet nu veel meer korte intervallen, de zogenaamde 40/20 en 30/30's (die getallen staan voor de rust/arbeidverhouding in een minuut). "Pogacar heeft voor het eerst in z'n carrière goede intervaltrainingen en een vakkundig samengestelde hoogtestage", stelt Mou ook nog.

Hieronder kun je het bericht lezen, waarin hij dus ook met harde cijfers komt van Pogacar en voorspellingen die tot op heden wel zo ongeveer uitkomen.

Op Twitter beantwoordt deze mysterieuze Mou overigens ook nog vragen van andere Twitteraars en zegt hij onder andere dat Pogacar en Juan Ayuso nooit meer samen in een grote ronde zullen rijden en dat de enige manier waarop Vingegaard nog een grote ronde kan winnen, is wanneer San Millan weer de trainer wordt van Pogi.