'Hij helpt en ondersteunt anderen op alle vlakken': Roodhooft noemt Van der Poel hét voorbeeld van een teamplayer

Donderdag wil de ploeg graag iets terug na alle werk die Van der Poel al verricht heeft. 

Roodhooft

Voorlopig is het niet de Ronde van Frankrijk van Mathieu van der Poel. De wereldkampioen kwam naar de Tour om een etappe te winnen, maar voorlopig maakte hij enkel indruk als lead-out van Jasper Philipsen. Van zijn exploten van afgelopen voorjaar hebben we nog maar weinig gezien.

Daar kan donderdag verandering in komen. De 18e etappe, van Gap naar Barcelonnette, is met vijf beklimmingen van derde categorie vrij heuvelachtig, maar de finale is relatief vlak. Bij Alpecin-Deceuinck hebben ze de etappe in het rood omcirkeld. "Daar gaat hij geen lead-out zijn", zegt algemeen manager Philip Roodhooft aan Het Nieuwsblad.

'Loodzware Tour is voordeel'

"Er ligt daar een goede kans voor hem, maar dat betekent niet automatisch dat het tot succes leidt. Er zijn meer renners die hun zinnen op die dag hebben gezet. Maar ja, het houdt hem wel bezig en motiveert hem. Als er zich een kans aandient, zal hij niet schromen om die te pakken."

Dat de etappe in de derde week ligt, is volgens Roodhooft in zijn voordeel. "Het is een loodzware Tour en ik denk wel dat dat in het voordeel van Mathieu is als je ziet wat voor atleet hij is en over welke krachtige motor hij beschikt. Hij ziet relatief minder af dan anderen in bergritten, dan is het logisch dat hij er in deze derde week nog met een goed gevoel in zit.”

Teamplayer

Donderdag zal trouwens de hele ploeg in dienst van Mathieu van der Poel rijden. Dat is het minste wat ze kunnen doen na de indrukwekkende lead-outs die hij voor Jasper Philipsen verzorgde. Roodhooft heeft veel lof voor de teamplayer in Van der Poel.

"Als je ziet wat Mathieu doet, is hij hét voorbeeld van iemand die van het wielrennen een teamsport maakt. Niet alleen vanwege zijn lead-out voor Jasper, maar ook op andere vlakken."

"Hij helpt en ondersteunt de anderen. Mathieu toont zich in elk opzicht een leider en toont dat met ’leading by example’. Hij stelt het doel van de ploeg voorop, dat is toch mooi? Iedereen bij ons zou blij voor hem zijn als hij wint. En als ploeg ontkennen we niet dat winnen met twee verschillende namen nog iets mooier is."